En halv miljon kronor till LFC – per år

Kommunen skriver för första gången ett längre avtal med Linköpings FC och utökar stödet till 500 000 kronor årligen. "Med fadderakademin skapar klubben fantastiska möjligheter för flickors idrottande, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg.

23 augusti 2019 18:00

LFC:s fadderakademi innebär att elitspelarna i klubben agerar faddrar till alla flicklag i Linköpings kommun. De allsvenska stjärnorna besöker flicklagen på deras träningar och de blir också injudna till LFC Night – för att träna med Nilla Fischer, Stina Blackstenius och de andra landslagsnamnen.

Klubben arrangerar dessutom turneringen Winning Ground ­­– som tidigare i somras satte nytt rekord med 62 deltagande lag.

Kommunen har stöttat fadderakademin sedan 2014. De senaste åren med 300 000 kronor i bidrag per år.

Nu skrivs för första gången ett längre avtal på tre år ­– där man utökar stödet till 500 000 kronor årligen.

– Samarbetet med Linköpings kommun gör det möjligt att fortsätta och utveckla arbetet med fadderakademin. Tack vare det längre avtalet kan vi planera på ett annat sätt, framhåller klubbdirektören Ann-Sofie Brehmer.

– LFC gör ett fantastiskt arbete som genererar i att allt fler flickor börjar och vill fortsätta med fotbollen. Det är ju en viss skillnad om exempelvis Blackstenius eller Fischer besöker lag för att uppmuntra och peppa dem än om jag som kommunstyrelsens ordförande skulle göra det, säger Niklas Borg (M) med ett skratt.

Det utökade stödet påverkar inte kommunens övriga bidrag till idrotten.

– Nej, det här är helt frånkopplat från föreningsbidrag. Detta är ett avtal vi har med LFC, där vi har olika förväntningar vi vill ska uppfyllas, berättar Niklas Borg.

Gustaf Appelberg (L), är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden:

– Vi har länge verkat för att flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar i idrottslivet. Genom att vi utökar stödet får LFC bättre möjligheter att ge alla flickor i kommunen chansen att träffa, inspireras och motiveras av sina idoler, samt tillsammans utveckla den populära Winning Ground-turneringen, framhåller han.

– Vi vill att så många som möjligt ska hålla på så länge som möjligt med sitt idrottande i stället för att sitta vid sina skärmar. Något som på sikt är väldigt viktigt för folkhälsan, tillägger Gustaf.

Planeringen inför nästa års turnering har redan börjat så smått.

– Vi håller på att fundera om man i framtiden ska utöka med utländska lag och kanske även pojklag. Vi vill ju vara inkluderande. Sedan är det ju så att i dag är det många pojkspelare som har damspelare som idoler, menar Ann-Sofie Brehmer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Löwing