LFC-basen: Kände inget superstöd

Diskussioner om en utökning av damallsvenskan pågår – då vill Linköpings FC i stället utreda möjligheten att införa en mästerskapsserie.

18 april 2019 09:00

– Vi har varken sagt ja eller nej till fler lag, men är tveksamma till om kvaliteten finns och om det verkligen är rätt sätt för att öka intresse och publiksiffror, säger LFC-ordföranden Paul Lindvall.

Därför har han tillsammans med klubbdirektören Ann-Sofie Brehmer-Hjertstedt och tränaren Olof Unogård kommit in med en gemensam skrivelse i frågan till elitklubbarnas organisation Elitfotboll Dam (EFD). En stor enkätundersökning med samtliga klubbar i allsvenskan och elitettan har gjorts och där säger enligt våra uppgifter en stor majoritet ja till att utöka högsta serien från tolv till fjorton lag.

Men LFC tvekar inför en sådan förändring.

– Det är otidsenligt att det bara är 22 omgångar i damallsvenskan samtidigt som det är 30 på herrsidan. Det köper jag inte alls. Fler matcher behövs, men det finns andra vägar att gå än att öka antalet lag och jag hoppas att även det utreds seriöst, säger Paul Lindvall.

LFC lägger fram förslaget att mot slutet av säsongen dela upp allsvenskan i två (eller tre) serier beroende på placering. Det skulle bland annat ge en avgörande mästerskapsserie med de bästa lagen, vilket är ett upplägg som på damsidan finns i bland annat Danmark och Belgien. För att det inte ska bli för många matcher skulle ett alternativ kunna vara att det enbart blir enkelmöten i den avslutande serien.

– En slutspelsserie är definitivt värt att fundera över. Det kan vara positivt för att få till ett större intresse. Det skulle ge fler publikfriande matcher där de bästa lagen möts och det skulle mer eller mindre garantera att det finns en nerv in i slutet. Nu var det spännande fram till sista omgången i fjol, men det är inte alltid som det ser ut så.

– Det finns absolut frågetecken och svårigheter och just därför behöver det göras en utredning, säger Paul Lindvall.

Han är dock inte särskilt optimistisk när det gäller att få gehör för idéerna.

– Det fanns någon klubb som verkade tycka att det lät spännande, men jag skulle inte säga att vi kände något superstöd. Så tyvärr tror jag inte att det kommer att bli ett så radikalt grepp, säger LFC-basen.

Under VM-året 2019 går runt hundra dagar åt till landslagssamlingar, vilket förstås försvårar en utökning av antalet matcher. I sitt yttrande betonar också Linköpingsklubben vikten av bredare trupper och att det kräver mer pengar från fotbollförbundet och EFD.

– Nu, inför och under VM, får vi en viss ersättning för de spelare som är med. Men annars får vi inte en enda krona i ersättning när spelare är i väg med olika landslag. Det är vi som betalar lön även då, säger Paul Lindvall.

LFC:s förslag

Serien spelas klart som nu, med 22 omgångar, men följs av två respektive slutspelsserier. De övre sex lagen gör upp om SM-guld och CL-plats medan de nedre sex lagen gör upp om platserna i ligan. Grundserien spelas från mars/april till mitten av september (till slutet av september under mästerskapsår) och slutspelsserierna från mitten av september till mitten av november (från slutet av september till slutet av november under mästerskapsår).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten