Den 213:e-rankade svenskan har nått Australian Opens huvudturnering åtta gånger sedan 2011. Efter 2–0 i set (6–2, 6–3) mot luxemburgskan Mandy Minella är Larsson nära att nå första omgången på nytt. En nyckel till segern, säger hon själv, var att hon hanterade den störande vinden bra.

Jag tyckte att det gick min väg i dag. Starten var positiv och hon hade lite problem med vinden inledningsvis, samtidigt som jag spelade bra på medvindssidan. Två game vunna i motvind hjälpte givetvis till att få en komfortabel ledning i första set, säger Johanna Larsson till tennisportalen.se.

Okänd ryska

I den sista och avgörande kvalmatchen möter hon Varvara Gratjeva, som är 106:a på världsrankningen. Ryskan debuterade på WTA-touren förra året och har hittills inte nått någon grand slam-turnering.

Jag visste inte ens vem det är och fick googla på hur hon såg ut. Det får bli lite scouting på Youtube i kväll. Robert (Gustafsson, tränare) som är med mig har sett henne spelare tidigare och han har bättre koll. Det är bara att gasa på och köra.

Dubbel med Peterson

Två svenska spelare, Rebecca Peterson och Mikael Ymer, är direktkvalificerade för turneringen. Peterson och Larsson ställer dessutom upp i dubbel tillsammans, med sikte på OS i sommar.

Vi har tänkt länge på att spela tillsammans i tävlingar och det har aldrig riktigt blivit av. Det är så klart superkul att det blir av och jag hoppas hennes kropp håller för singel och dubbel, säger Larsson om sin landsmaninna, som har haft problem med en rygg.

Rättad: I tidigare versioner förekom felaktiga uppgifter om Larssons tidigare prestationer i Australian Open.