Larsen vill kliva ur "Antes" skugga

Utan kapten "Ante" öppnar det sig för en ny tid i IFK Norrköpings defensiv. "Vi måste se framåt och vara konstruktiva", säger Kasper Larsen.

21 januari 2019 07:00

Den långe danske klev in en het sommarkväll i augusti och gjorde en historisk hemmadebut på Östgötaporten. Var indirekt orsak till kvitteringsstraffen i slutminuten mot IFK Göteborg. Tryckte in segerbollen fem minuter senare som innebar 2–1.

En magisk entré.

Men hösten blev inte lika festlig för Kasper som inte riktigt kunde bli kvitt sina hälproblem.

– Det var en fin start. Sedan kom det rätt snabbt en skada på hälen som förföljde mig hela hösten och säsongen ut. Att inte vara hundraprocentigt hel var tråkigt. Men det hoppas jag kunna vara nu. Det känns skönt att vara tillbaka helt och hållet, hundraprocentigt frisk, säger den 192 centimeter långe backen som kom till IFK Norrköping från Groningen i somras.

Nu är han mitt i den långa svenska försäsongen, som han klarat sig ifrån under tiden i Nederländerna.

– Det är fint att de har lagt cupmatcherna i februari, det blir en väldigt lång uppstart på försäsongen annars.

Skiljer spelet mycket mellan IFK och Groningen?

– Generellt är det inte skillnaden så extremt stor. Det är väl lite högre tempo. Det är också en liga med mycket tekniska spelare där. Speciellt i

de lagen som är spelförande. Men det är en fantastisk grupp här. Bra grabbar allihop. Vi har ett speciellt lag med en mycket bra sammanhållning och jag tycker det märks på oss när vi spelar ute på fotbollsplanen.

2018 kommer bli en stor markering mot 2019. Lagkapten Andreas Johansson kommer inte finnas med på planen, han missade knappast en enda tävlingsmatch under sina år i IFK.

En ikon och ledare på planen.

Oersättlig men ändå en position som ska ersättas.

Är du en och den ledartypen på planen?

– Det tycker jag att jag är som person och ute på fotbollsplanen. Jag coachar gärna och dirigerar mina medspelare. Det var en fantastisk tid att få spela tillsammans med "Ante". Samtidigt skapar vi skapar en ny tid. Vi kom tvåa i fjol och nu kanske vi kan gå för guld? Vi måste se framåt och vara konstruktiva. Det är lång tid till säsongsstart, det gäller att jobba på fram tills dess.

Den danske mittbacken understryker att hans spel kommer bäst till sin rätt centralt på planen.

– Sista säsongen spelade jag mycket till vänster. Jag kan spela där men det är kanske inte min favoritplats. Det är lite "vanskligt" när jag helst vill spela bollen med högerfoten. Så vi får se den här säsongen om jag kommer spela på mitten eller någon annanstans.

På träningarna visar han upp ett fint tillslag, speciellt på de lite längre uppspelen.

– Det är något jag jobbat ganska mycket på när jag spelade i Holland. Men det är klart att det gäller att synka det med lagkompisarna och hur de löper. Här tycker jag de gör det väldigt bra även om det kan krävas en tid för att kunna spela ihop det.

Nu skolas Andreas Blomqvist om till mittback. Lars-Krogh Gerson, Henrik Castegren, Filip Dagerstål och Larsen är sedan tidigare de naturliga mittbackarna.

Konkurrensen känns ganska öppen inför säsongen på den positionen?

– Ska vi vara en toppklubb ska det vara konkurrens. Det hör till och är bara sunt.

25-åringen som fyller 26 på fredag har börjat studera igen efter ett uppehåll.

– Det är en internationell utbildning som är online. Det är "Business", företagande. Jag hade en paus i ett halvår men har tagit upp det igen. Det är inget stort, bara en fem, tio timmar i veckan. Men det är skönt att ha något vid sidan av så jag inte bara har tankarna på fotboll. Ett intresse. Men jag tror det kan vara lättare att göra det nu än starta det när man är 35 eller något sådant. Det är bra för att hålla huvudet lite fräscht, konstaterar Kasper Larsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle