Landslagsprofilens stalltips inför kvalrysaren

Hur vänder man en förlorande säsong i skallen? "Tillåt de negativa tankarna att komma", säger Daniel Ekvall.

5 mars 2019 20:00

Vita Hästens säsong förlängs i ett ovisst kvalspel.

Tio matcher för att rädda det allsvenska kontraktet men också en risk att åka ur och tvingas starta om i division 1.

LÄS MER: "Har otroligt dålig kunskap om vilka lag det kan bli i en kvalserie"

För utomstående är det spännande och häftigt att följa.

För inblandade spelare och ledare ett test.

Inte minst psykologiskt.

Hur möter man bäst anspänningen?

Sporten ställde frågan till Daniel Ekvall, landslagets och IFK Norrköpings fotbollspsykologiske rådgivare.

– Det kan absolut vara så att det mentala sätts på sin spets. Sen är det olika från person till person, säger han.

Den nyblivne 40-åringen från Norrköping som hyllats stort för sitt arbete återkommer till ett ord som väger tungt.

Tydlighet.

– I de lag jag jobbat med är det viktigt att definiera vad vi menar när vi pratar om att vi ska kämpa. Till exempel om vi tappar boll ska vi inte stå still utan försöka ta tillbaka den. Vad betyder det för vårt lag att vi ska knyta näven i fickan?

Vita Hästen har haft en säsong där laget förlorat merparten av matcherna.

Nu är de i ett läge där de måste vinna och dessutom kliver in som favorit.

Är det en bökig omställning?

– Traditionellt pratar man om att det kan vara lätt att slå ur underläge men internt i en grupp handlar det om att undvika de spekulationerna och fokusera på vad du ska göra som lag. Ofta i såna här sammanhang pratar man om att visa attityd och kämpa. Det är bättre att konkret komma överens om vad som ska göras, säger Daniel Ekvall.

Går det slå bort rädslan för att åka ur?

– Vad jag förstår har Hästen spelat bättre under 2019 och vunnit fler matcher. Det är bra, annars finns det en risk när vi inte når framgång att vi slutar göra saker. Springer jag på djupet tio gånger, för att ta en fotbollsterm, utan att få bollen finns risken att jag slutar med det. Det är alltid en balansgång att våga och vara rädd för att misslyckas. Internt är det viktigt att prata om att prata om att inte ångra någonting efter kvalserien.

– Jag har arbetat med många elitidrottare som ältar efteråt. "Varför tog jag inte skottet?" eller "varför smashade jag inte med forehand?". Det kanske är klyschigt men man måste ge sig själv chansen. Om det skulle gå åt helvete vill man inte ångra någonting efteråt. Det blir viktigt.

– Med risk att det blir teoretiskt – men det finns en överlevnadsfunktion att man tvivlar, men det är inget konstigt om de tankarna kommer. Tillåt att de gör det. Inför Play Off-matchen mot Italien kunde inte Sebastian Larsson och Andreas Granqvist spela kort mot varandra. De var för nervösa. Sedan går "Granen" ut och gör sin bästa landskamp. Att man har negativa tankar behöver inte betyda att det kommer gå dåligt på isen.

Ska man ändra något som tränare?

– Som spelare är det lättare att ha få saker i huvudet som vi vet att vi gör bra. Rent hockeytaktiskt är det en fördel att ha få saker att fundera på. Sen är det bra att följa upp på video efter. "Gjorde vi det vi pratade om?" Så man kan även kan följa upp psykologi synbart.

Sätts den mentala aspekten på sin spets i kval?

– Så kan det absolut vara. Konsekvenserna bli ju större, så är det ju. I bland kan det vara svårt att slå bort det, då får man omfamna det i stället. Det är mänskligt att man reflekterar över konsekvenserna. Det är elitidrottens charm, men kan göra saker jättebra utan att det räcker. Man måste lära sig att förhålla sig att konsekvenserna och att marginalerna finns snarare än att de inte gör det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung