Landslagsman från Faiks heta brottning

Brottning är populärt i Finspång. Nu har klubben även fått en landslagsman.

Mohammed Ali Lanzuev har efter SM-medaljen fått chansen i landslaget.

Mohammed Ali Lanzuev har efter SM-medaljen fått chansen i landslaget.

Foto: Fredrik Rosander

Brottning2019-10-19 10:00

Det är full aktivitet på mattorna i lokalen i centrala Finspång den här torsdagskvällen, precis som flertalet andra kvällar under veckan. Efter några tyngre år är brottningen het igen här.

– Det har gått upp och ner. Att vi drog igång ”brottarlek” för de yngsta – där det mer är att lära sig gymnastik, kullerbyttor och att leka fram brottningslika övningar – var viktigt. Det har gjort att vi fått ett flöde uppåt sen, så nu får vi in flera i nybörjargrupperna varje år. Förut hade vi nästan inga där. Varje vecka är vi runt 80 personer, mellan tre och en bit över 50 år, som tränar här, säger Kristina Ström, ledare och styrelseledamot i Finspångs AIK Brottning.

Det ena har gett det andra. 

– Elitmässigt är det de senaste åren som det har hänt lite, men även bredden har utvecklats. Det har gått hand i hand. Sista två-tre åren har det expanderat kraftigt i bredd och spets. De föder varandra, säger Janne Ström, klubbens sekreterare.

– Östergötlands Brottningsförbund har också varit aktiva senaste åren, vilket gjort att vi fått draghjälp med gemensamma träningsläger och så, konstaterar Kristina medan den yngre gruppen börjar närma sig slutet på sin träningstimme, och det istället blir dags för de något äldre att dra igång med sina övningar.

Både tjejer och killar finns med på mattorna.

– Vi har faktiskt haft mer tjejer än killar med på tävlingar senaste tiden, på senaste tävlingen var vi fem tjejer och två killar. Det är jättekul att vi fått in tjejerna ordentligt, säger tränaren Pascal Funke.

Några av de lite äldre ungdomarna har blivit riktigt bra, inte minst 16-årige Mohammed Ali Lanzuev, som brottats i sex år och senaste tiden både fått vara med på svenska mästerskapen i fristil, och ett landslagsläger.

– Jag har också tävlat för landslaget en gång. Det var pirrigt, första gången så där, och det kom folk från Tyskland, Vitryssland och andra länder. Det kändes som en helt annan nivå. Jag tror jag kommer få fler chanser att visa upp mig och vara med där. Mest nöjd är jag ändå med silvret i USM i somras. Jag har kommit etta på andra tävlingar men där kändes det riktigt bra, säger Mohammed i den ljusa, och delvis nyrenoverade lokalen i Förvaltningshuset.

Rustam Vaklish tog också medalj i ungdoms-SM, men har sen inte kunnat träna i höst.

Under lördagen arrangerar klubben Folkbladet-pokalen där strax över 100 brottare deltar i Aluceum. Kanske med nya medaljer för några av hemmabrottarna?

Nöjda tränare och styrelseledamöter, från vänster: Pascal Funke, Kristina Ström och Janne Ström.
Nöjda tränare och styrelseledamöter, från vänster: Pascal Funke, Kristina Ström och Janne Ström.
Karta: Förvaltningshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!