Landslagsmålvakten lär av – storasyster

Hon vill bli proffs, har lärt sig massor av sin syster som spelar i Dolphins – och börjar snart resan mot EM-slutspelet med flicklandslaget. Det är spännande tider för Sofia Hjern.

11 oktober 2018 12:30

Hon börjar bli en erfaren landslagsspelare nu, Sofia Hjern. Sju stycken landskamper har det blivit på ungdomsnivå och fler ska det bli.

Närmast väntar tre matcher i Holland mellan 17 och 23 oktober mot värdnationen, Lettland och Georgien – ett första steg mot EM-slutspelet i Bulgarien nästa sommar som är det stora målet.

Sofia älskar samlingarna med landslaget, och tror på goda chanser att bli ett av två lag som går vidare från steg 1.

– Det är sjukt kul. Alla tjejer har ju samma intresse, älskar fotboll och vill utvecklas. Träningarna är sjukt bra och man lär sig så mycket hela tiden. Allting kretsar runt fotbollen, säger Sofia Hjern.

Sofia Hjern har delat helt jämnt på målvaktsposten med Angel Mukasa från Rosengård. Vem som kommer att stå i Holland är helt öppet.

Det är två olika målvaktstyper som F16-landslaget förfogar över.

– Vi är bra på olika grejer. Jag är lite mer en offensiv målvakt som spelar högt upp i plan och kommunicerar mycket. Hon är väldigt duktig på närspelet. Vi är båda bra med fötterna, säger Sofia Hjern.

Känner du att du har en trygg plats i landslagstruppen?

– Första gången jag fick chansen så blev jag chockad, det var i augusti förra året. Det var en dröm som blev sann. Det har gått väldigt bra sedan dess, men jag har aldrig en säker plats. Jag måste ligga på topp hela tiden. Men nu vet de vem jag är.

Vad tänker du på om jag säger EM-slutspel?

– Det vore så sjukt kul. Det är sånt man spelar för. EM vore fantastiskt – det är verkligen målet.

Hjern, som fyller 16 i november, har den här säsongen klubblagsmässigt stått merparten av sina matcher i Lindös lag i division 3. I division 2-laget, som blev seriesegrare, blev det en match. Utöver detta har det blivit ett antal matcher med F17-laget.

Som målvakt alltså. Faktum är att Sofia Hjern har huserat som utespelare i tvåan den här säsongen.

– Från början var jag utespelare mest och stod ibland när det behövdes. Sen under ett ÖFF-läger sa tränaren att de tyckte att jag hade större chanser som målvakt. Det är så det började. Att jag har spelat mycket ute är en stor anledning till att jag lyckats som målvakt. Jag är duktig med fötterna vilket krävs i modern fotboll, konstaterar Hjern.

– Jag har utvecklats mycket det senaste året tack vare kontinuerlig målvaktsträning i Lindö och samlingarna med landslaget.

Vilken position hon satsar på nu råder det dock inga tvivel om.

– Jag vill bli världens bästa målvakt och spela som proffs, säger hon bestämt.

Sofia har en syster, Lovisa Hjern, som spelar för Dolphins i basketligan. De valde olika sporter, men Sofia lär sig mycket av storasystern.

– Eftersom hon är elitidrottare så ser jag verkligen hur mycket som krävs. Man får verkligen prioritera och offra mycket annat för att lyckas. Jag har lärt mig mycket och blir mer taggad av henne, säger Sofia.

Var Sofia Hjern kommer att spela nästa säsong får framtiden utvisa. Under hösten har hon tränat med Linköpings FC:s F19-lag, och LFC är en tänkbar klubbadress 2019.

– Jag får se hur det blir. Det är ingen brådska. Men jag vill inte spela i division 3 ett år till, jag känner att jag är redo för högre nivå. Sen om det blir med Lindö i division 1, LFC:s F19 eller någon annan klubb får vi se, säger Hjern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis