Kvalmatch avbröts på grund av röken

Bränderna längs med landets östra kust påverkar Australian Open redan innan huvudturneringen startat.

Träningar har ställts och slovenskan Dalila Jakupovic var tvungen att avbryta sin kvalmatch efter att fallit ihop i hosta.

Det var riktigt illa, jag har aldrig upplevt något liknande, säger hon enligt BBC.

14 januari 2020 02:13

Dalila Jakupovic fick hjälpas av banan efter att hon tvingats ge upp matchen mot Stefanie Vogele, Schweiz, i den första kvalrundan till Australian Open.

Matchen blev först försenad på grund av röken som dragit in över staden och när den väl var igång fick hon problem med att andas på grund av den dåliga luftkvalitén.

Jag var riktigt rädd att jag skulle kollapsa för mina ben bar mig inte längre, säger Jakupovic enligt BBC.

Hon trodde inte att kvalmatcherna skulle spelas på grund av att luften var så dålig.

Det känns inte rättvist eftersom det inte är hälsosamt för oss. Jag blev förvånad, jag trodde inte att vi skulle spela i dag men vi hade inte så mycket att välja på.

Det var inte den enda matchen som avbröts.

Eugenie Bouchard tog en medicinsk timeout i sin kvalmatch mot You Xiaodi och sade att hon hade ont i bröstet. Kanadensiskan kunde dock återvända och vinna matchen.

Träningar ställdes in

Maria Sjarapova, som spelade en uppvisningsmatch mot tyskan Laura Siegemund, klagade också på dålig luftkvalité tillsammans med sin motståndare, varpå matchen bröts.

Jag kände att jag började hosta i slutet av första set och, men jag har varit sjuk tidigare så jag trodde det hade att göra med det. Men sedan hörde jag Laura prata med domaren om att hon också hade problem med det, säger Sjarapova efteråt.

Dessutom ställdes träningstillfällen in. Enligt arrangören är det bara tillfälligt och förhållandena väntas bli bättre. Samtidigt uppmanas människor i Melbourne att hålla sig och sina husdjur inomhus, skriver lokala myndigheter i Melbourne på Twitter.

Arrangören för Australian Open övervakar fortsatt luftkvaliteten och tar hjälp av den australiska meterologiska myndigheten BOM.

"Som alltid är spelarnas, vår personals och fansens hälsa och säkerhet vår högsta prioritet", säger arrangörerna vidare.

Finns arenor med tak

I förra veckan sade Craig Tiley, ordföranden i Australiens tennisförbund, att turneringen, som startar på måndag, kommer att inledas på planerat datum.

Om luftkvaliteten blir för dålig på grund av brandrök kan domare stoppa matcherna, precis som de gör vid extrem hetta eller regn. Melbourne Park har även tre stora arenor med tak och det finns åtta andra inomhusbanor, så arrangören räknar inte med några större förseningar i spelschemat på grund av brandrök.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT