Kritiserat Hästen svarade upp på bästa sätt

En välkommen trepoängare som var mer än en seger. "Gruppen behövde det här", säger Tony Zabel.

Istvan! Hästens ungrare visade vägen med två snygga mål.

Ishockey2019-11-13 21:52

Efter förlusten mot Björklöven (3–5) var det en kritisk Tony Zabel som gick hårt åt sitt lag som visade bristande disciplin.

Det kostade utvisningar och matchen.

På onsdagskvällen var det andra känslor. En stolt och lättad Hästentränare strödde lovord efter viktiga 5–2 mot förra säsongens SHL-lag, Mora.

– Sammantaget över 60 minuter var det här våran bästa match, den här och Södertälje borta, säger Zabel.

Han fick inte se sitt lag drabbas av panik eller lamslås av Moras ledningsmål bakom Oscar Masiello. 0–1-underläget efter första perioden påverkade inte Hästen som var fast beslutet att ta första trean sedan 9 oktober.

Istvan Bartalis visade vassa avslutningsegenskaper när han knäppte dit två mål på 20 sekunder i andra perioden.

Mittakten tillhörde Hästen som inte heller stördes nämnvärt av Moras kvittering.

Comebackande Mora-keepern Dan Bakala räddar i normala fall Anton Danielssons skott men det här var en kväll när det lossnade för Hästen och då letar sig lösa puckar in.

Den här vintern kostar det att ge Linus Andersson utrymme att skjuta.
Säsongens tionde fullträff från succéspelaren satt högt bakom en skymd Moramålvakt.

2–4 och hängande skallar i hemmalaget som inte direkt blev ett piggare gäng när Kevin Elgestål ställde om snabbt och satte femman. Första trepoängaren för Hästen på tio matcher.

– Vi visar en stor mognad med pucken i anfallszonen. Vi undviker att det blir ett fladdrande spel fram och tillbaka. I tredje perioden spelar vi fantastiskt, vi anfaller men stänger ändå. En eloge till spelarna som visar att de kan när vi bestämmer oss, fortsätter Zabel.

Vad betyder segern?

– Det sjungs och är glada miner där inne. Gruppen behövde det här. Vi jobbade extra med att titta på video inför matchen och det var kul att se hur vi tog till oss vad vi pratade om.

Åtta mål och tre poäng gav bortaturnén i norr. På söndag vänder Hästen bussen söder ut, till Karlskrona.

– Jag vågar inte räkna med Spångberg, Hellgren eller Blomberg men vinsten gör att man läker snabbare.

Matchfakta

Mora IK–Vita Hästen 2–5 (1–0, 1–4, 0–1) Första perioden: 1–0 (9.51) Mattias Nörstebö (Johan Persson, Daniel Ljunggren). Andra perioden: 1–1 (22.41) Istvan Bartalis (Jens Holmström, Linus Andersson), 1–2 (23.01) Istvan Bartalis (Arvid Aronsson), 2–2 (26.40) Oscar Eklind (Johan Persson), 2–3 (30.07) Anton Danielsson (Jakob Stridsberg), 2–4 (38.38), spel fem mot fyra, Linus Andersson (Simon Fernholm, Jens Holmström). Tredje perioden: 2–5 (50.10) Kevin Elgestål (Marcus Eriksson, Adam Ginning). Skott: 23–26. Utvisningar, MIK: 8 min. VH: 6 min. Publik: 2 376.

Första trepoängaren på tio matcher var välkommen.