"Klart vi måste hushålla med energin"

Prognosen säger 35 grader. Men den extremt höga temperaturen ska inte sätta käppar i hjulet för IFK. "Det är samma för båda lagen", konstaterar managern Jens Gustafsson.

14 augusti 2019 21:13

Hapoel Beer Sheva är ett erkänt mycket starkt hemmalag. Både i Europaspel men framför allt i den inhemska ligan. Det som ofta nämns som en bidragande faktor till israelernas storhet på hemmaarenan Turner Stadium är den extrema värmen som allt som oftast väntar motståndarna. Torsdagens match kommer inte vara något undantag – tvärtom. 35 grader utlovas av prognoserna.

– Det verkar vara en stor grej det här med vädret. Vi har spelat en hel del matcher med hög temperatur och gjort oss förberedda på det under sommaren. Det kommer vara samma temperatur för båda lagen, säger Gustafsson.

Behöver ni tänka annorlunda rent taktiskt på grund av värmen?

– Det är klart att vi måste hushålla med vår energi och inte ta onödiga löpningar på ett annat sätt än vanligt. Det gäller både offensivt och defensivt. Det kommer krävas ett hårt jobb och en maximal prestation av alla.

Rond ett på Östgötaporten förra veckan gav mersmak. IFK hade kommandot större delen av matchen, tog ledningen men kunde inte få med sig ett målmässigt övertag till returen. Istället är det helt jämnt inför det andra mötet i kvalomgång tre.

– Det var en väldigt tuff match i Sverige som kunde slutat hur som helst. 1–1 känns i efterhand som ett rättvist resultat. Det här blir en stor utmaning som vi ser mycket fram emot säger Gustafsson.

Vad kan man förvänta sig av matchen i Israel?

– Jag tror det kommer bli mer taktiskt och också mer fysiskt. Det är en stor möjlighet för oss att spela den här matchen och vi har stor respekt för uppgiften. Hapoel Beer Sheva är ett mycket bra lag.

En vecka har gått sedan den första matchen. Hur ser du på motståndet?

– De är väldigt taktiskt skickliga som lag och som också är kontringsstarkt. Alla spelare har väldigt hög kvalité och det gör ju såklart att det kommer bli en väldigt tuff match.

Om IFK vinner matchen på Turner Stadium är saken klar. Då är man klara för play off-rundan där det med all säkerhet blir Feyenoord på andra sidan planen (de vann första mötet med Dinamo Tbilisi med 4–0). Slutar matchen 0–0 så är israelerna vidare eftersom de gjort ett mål mer på bortaplan. På samma sätt är IFK vidare om matchen skulle sluta 2–2. Vid 1–1 väntar förlängning och eventuellt straffavgörande.

– Vi kommer behöva ha marginalerna med oss. Några av våra offensiva spelare måste stå för matchavgörande prestationer.

Du sa inför förra veckans match att det var historisk. Hur ser du på den här matchen?

– Jag får väl säga att det är ännu en historisk match, svarar Jens Gustafsson med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Åberg