Kim Amb över VM-kvalgränsen: "Magiskt"

Personligt rekord, grenseger och VM-biljett.

Spjutstjärnan Kim Ambs jättekast i Finnkampen var efterlängtat.

Det var oerhört skönt, vilken plugg som gick ur, säger 29-åringen som också fick fira att Sverige vann dubbelt i Finnkampen.

25 augusti 2019 13:59

Sverige tog en klar dubbelseger i Finnkampen där damerna vann med 217,5-192,5 och herrarna med 228–181. För svenska förbundskaptenen Karin Torneklint var det femte dubbelsegern under hennes sju år på posten.

En fantastiskt häftig Finnkamp. Vi hade jättehärlig publik, sol och världsresultat av en del – och många kamper, sammanfattar hon helgen.

En som gladde särskilt mycket var spjutkastaren Kim Amb, som äntligen knep den där VM-biljetten. Amb slog till direkt i första kastet spjutet flög 85,89. Det innebar inte bara personbästa med över en meter – det var även det näst längsta kastet i Sverige genom tiderna. Dessutom var det alltså klart över VM-kvalgränsen som ligger på 83,00 meter.

Jag såg att det var väldigt långt, det flög iväg fint så jag tänkte att jag börjar fira direkt, säger Amb.
Jag är så glad, sex år sedan jag "persade" senast. Det är magiskt.

"Kanonbra"

I andra kastet nådde spjutet 84,88, också det över hans tidigare personliga rekord på 84,61.

Jag har känt mig i go form, året har varit kanonbra med träning och egentligen inga skavanker alls.

Det hör inte till vanligheterna att en svensk vinner herrarnas spjuttävling i Finnkampen. Kim Amb gjorde det 2016, men då var det första gången på 27 år som det hände.

Det är kul att få göra det på hemmaplan också, det är speciellt, säger Amb.

Det svenska rekordet är 89,10, som Patrik Bodén satte 1990.

Även sprintern Henrik Larsson fick med sig fina minnen från Finnkampen. Han följde upp segern på 100 meter från lördagen med en ny seger på dubbla distansen, 200 meter på fina 20,54. Tiden hade inneburit personligt rekord om det inte hade varit för att det blåste lite för mycket medvind.

För Larssons del finns fortfarande chansen att kvala till VM, då främst på 100 meter, på SM i Karlstad nästa helg.

Det hade ju varit kul att få med en svensk sprinter, det hade varit hur stort som helst, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Dubbel av Ekelund

Dubbelseger blev det även för Irene Ekelund som följde upp lördagens säsongsbästa på 100 meter med seger och säsongsbästa även på 200 meter.

Så kul. Bra publik, bra väder och kroppen kändes bra, säger Ekelund som varit mycket skadedrabbad under karriären men som nu jobbat sig tillbaka.
Det betyder att vi är på rätt väg. Vi är inte i närheten av där vi vill vara, men äntligen är vi på rätt väg.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT