Kapten Fransson: "Jag har haft tur än så länge"

Lagkapten, tillbaka i landslaget och nybliven 25-åring. Allsvenska starten blev inget vidare men en harmonisk Alexander Fransson älskar att spela fotboll igen. "Jag är i bra form", säger "Pekings" mittfältsstjärna.

4 april 2019 07:00

Bäst med IFK Norrköpings söndag på Olympia var utan större konkurrens kvitteringsmålet till 1–1.

Jordan Larssons nedtagning och avslut lyste av samma klass som Alexander Franssons framspelning.

Resten?

Njae.

– Klart att det var en besvikelse. Vi fick inte igång spelet som vi vill. Vi försöker få upp intensiteten i presspelet men det blev lite fattigt och vi gick bort oss i stället. Jag tror många var övertända, som helhet fick vi inte ihop det tillräckligt bra, säger Alexander Fransson efter onsdagsträningen på Östgötaporten.

Den färska IFK-kaptenen, 25 år i tisdags, kan titulera sig A-landslagsman igen och kallades in under den senaste EM-kvalsamlingen.

Bära bindeln och åter vara en del av Blågult är bomull för självförtroendet.

– Kul att komma med i landslaget igen. En boost att komma upp lite i tempo och spela med egentligen bättre spelare. Man är ändå med och nosar, konstaterar "Alle" som hunnit med 92 allsvenska matcher och nio mål för IFK.

Fransson har fått den omstart han önskade med flytten hem från Basel.

Tiden i Schweiz började bra men med mindre speltid mynnade det ut i en utlåning till Lausanne innan IFK Norrköping åter blev klubben.

Stora silver 2018, en rejäl satsning för att gå hela vägen den här säsongen och samtidigt kunna gå en bit i Europaspelet.

Hela tiden med Alexander Fransson som ett givet inslag på Kamraternas mittfält.

När magen krånglade i hemmamatchen mot Elfsborg klev 25-åringen av i paus – annars har Fransson spelat varenda sekund.

Du är aldrig skadad?

– Jag har haft tur än så länge, säger Fransson och skrattar.

En tillfällighet?

– Det vet jag inte, men jag har väl vuxit ifrån juniorskadorna.

Är det något du tänker på?

– Visst har man funderat på att man haft tur som inte varit skadad så mycket. Någonting måste man göra rätt.

Med övergången till 3-5-2 är det en extra medspelare att synka med centralt.

– Det tar tid att anpassa sig till det också samtidigt som vi har plockat in många nya spelare som ska komma in i allting.

Ni kommer behöva mer tid?

– Några matcher till, säkert, men jag tycker det ser bra ut stundtals. Det gäller att hitta balansen över en hel match. Skulle vi vilja gå tillbaka till 3-4-3 så kan vi det också men det är en fördel med 3-5-2. Förhoppningsvis kan vi styra matcherna mer med en man mer centralt.

Upplever du att ni har svårare på naturgräs?

– Kanske. Det kanske sitter i huvudet men för egen del är det inga problem med konstgräs kontra naturgräs. Men vi är vana att spela på konstgräs, vi tränar här varje dag och spelar matcher här. Det blir lite annorlunda när vi kommer ut på gräs. Det blir mer fysiskt. Det gäller att se till att vara snabb i tanken.

Helsingborg och AIK är en tuff start?

– Det har bara gått en match men samtidigt kanske man vill ha lite klarare signaler var vi står. Nu är det hemmaplan. Förhoppningsvis kommer vi upp i nivå här hemma, vi är svårslagna här och det kommer mycket folk. Vi spelare har börjat prata lite smått om AIK. Vi är revanschsugna att göra en bättre match. Det känns som vi har bra koll på AIK medan sedan vet man inte vad de har för trix i rockärmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung