Känslosam seger för Lundqvist

Först en känslosam hyllning för hans 1 000:e match i Frölundatröjan.

Sedan blev Joel Lundqvist tvåmålsskytt i storsegern, 8–4, mot Brynäs.

Känns det så här går jag för tusen matcher till, säger 37-åringen.

23 januari 2020 21:36

Joel Lundqvist hyllades med bland annat blommor, tal och en silverklubba för sina tusen matcher i Frölundatröjan. Vid hans sida på isen fanns sonen Viktor, som fick äran att vara matchens knatte när pappa skulle firas, och resten av familjen.

Sedan brände Joel Lundqvist första tekningen i matchen.

Första tekningen var jag inte alls med. Jag var så sen att jag tänkte att ”nu har det börjat”. Men sedan tog jag den andra tekningen, säger han efteråt.

Det var egentligen i CHL-semifinalen mot Luleå i förra veckan som den tusende matchen inföll. Men firandet och hyllningarna fick vänta till torsdagskvällens match mot Brynäs i Scandinavium.

Lundqvists 1 003:e match i Frölundatröjan kryddades dessutom med ytterligare två mål, hans 575:e och 576:e poäng hittills enligt klubbens statistik.

"Känns overkligt"

Det första målet kom i ett numerärt överläge i slutet av den första perioden och innebar 2–2, det andra fastställde slutresultatet 8–4 i slutminuterna.

Det här finns ju inte ens i drömmarna. Det är helt overkligt att få vara med om det här, säger Joel Lundqvist.
Jag har ju sagt själv att jag har så djävla dåligt minne, men det här kommer jag ju att komma ihåg.

Frölunda inledde något darrigt och tappade också ett tidigt ledningsmål till underläge, 1–2 i den första perioden. Men sedan gick laget till 4–2 på mindre än fyra minuter i slutet av perioden genom bland andra Joel Lundqvist.

Lundqvist fick sedan också det sista ordet i matchen.

Frölundatränaren Roger Rönnberg:

Att vara i den åldern Joel är och att fortsätta att utvecklas... Han blir fortfarande bättre som hockeyspelare. Vet inte om jag hörde rätt att han lovade tusen till, men jag hoppas ju det.

"Inte ens nära"

Brynäs var på besök i Göteborg redan i premiären i september och passade då på att slå mästarlaget med hela 5–2. Gävlelaget vann också det första hemmamötet.

Men i övrigt har säsongen hittills varit rätt motig och efter fyra raka förluster över jul och nyår fick tränaren Magnus Sundquist sparken. I stället har Ove Molin och Mikael Holmqvist fått chansen som huvudtränare, vilket hade gett fyra raka segrar inför matchen mot Frölunda.

Det blev dock inte en femte – trots fyra bortamål.

I dag vet jag inte riktigt vad som händer, det var inte vår plan att bjuda in till den här typen av ishockey, säger Ove Molin.
Vi gör fyra mål på bortaplan, det ska man ha väldigt bra chans att vinna en hockeymatch på. Men det var vi inte ens nära i dag.
Fakta: Joel Lundqvist

Född: den 2 mars 1982 i Åre.

Familj: hustrun Amanda, barnen Vilma, Viktor och Ebba. Tvillingbror till New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist.

Moderklubb: Järpen.

Klubbar i karriären: Frölunda, Mölndal (lån), Dallas, Iowa (AHL).

Titlarna: VM-guld 2006, 2013 och 2017, SM-guld 2003, 2005, 2016, 2019, CHL-mästare 2016, 2017 och 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT