Alhaji Kamara lämnade ett starkt avtryck i IFK Norrköpings tröja.

17 mål på 41 matcher hann den bitige anfallaren med och krönte sin tid i "Peking" med SM-guldet 2015.

Sortin blev inte lika rolig.

Artikelbild

Inför Champions League-kvalet 2016 hittades en avvikelse på hjärtats kranskärl och med den upptäckten var det färdigspelat för Kamara i IFK.

– Jag skulle knappast tillåta honom spela fotboll. Det beskedet han fick från flera olika experter var att det han har spelar man inte fotboll med. Jag vet även att hjärtkirurger i Sverige inte ens skulle vilja operera honom för att det medför allt för stora risker med en sådan operation, sa IFK-läkaren Peter Rockborn till Sportbladet.

Efter det har Kamaras karriär tagit honom till tur och ordning: Johor Darul Ta'zim FC, D.C United, Al Tawoon, FC Sheriff Tiraspol och nu danska Vendsyssel FF.

Under tiden i Moldavien kvalade Kamara till Champions League och spelade med klubben i Europa League.

Artikelbild

Vilket kan tyckas märkligt.

I IFK Norrköping var det blankt nej till fortsatt spel men i Danmark och i Europaspel med Sheriff var det fritt fram för 25-åringen.

Nu ger Kamara sin syn på avskedet från IFK som han har svårt att acceptera.

– Jag känner att det var ett missförstånd om allt, säger han när Sporten når honom.

– Jag bad om en andra åsikt. Att de skulle skicka mig till en läkare i Tyskland, Frankrike eller Italien men det ville inte IFK. När det kommer till det medicinska kan alla ha sin åsikt, jag är glad att jag höll fast vid min och trodde på att jag kunde fortsätta spela. UEFA stängde aldrig av mig. Beslutet var IFK:s.

När D.C United värvade Kamara var det en övergång som blev omtalad.

När hjärtfelet uppdagades så framgick det att fortsatt spel kunde riskera hans liv.

– Det fanns en initial oro men vi har genomfört grundligt medicinska tester och har fått godkännande från två topphjärtspecialister. Självklart gick vi igenom en rigorös process men så fort de godkände honom för spel gav det oss ro, sa general managern Dave Kasper till Washington Post i samband med att MLS-klubben presenterade Kamara.

Det klubbytet räddade karriären, menar Kamara själv.

– Hade de inte visat intresse hade jag kanske varit tvingad att sluta. Efter nyheten i Norrköping var det ingen annan klubb som ville ha mig. Jag är väldigt glad att de gav mig chansen att spela igen.

Är du arg på IFK?

– Jag är besviken. Jag älskar fansen, folket och alla i organisationen men när jag bad om en andra åsikt känns det som de skulle gjort det för mig. Jag vet inte vad som gick fel.

Kamara säger att han aldrig sett eller fått någon skrivelse från vare sig UEFA eller FIFA som förbjuder honom från att spela fotboll.

Att hans bror, Bai Sama Kamara, föll ihop under en fotbollsmatch och senare dog för två år sedan har inte fått Kamara att tänka om.

– Jag tänker inte sluta för jag vet att jag är okej att spela. Min bror dog på väg till sjukhuset efter att ha kollapsat under en fotbollsmatch men dödsorsaken fastställdes aldrig. Det skedde ingen obduktion, sa Kamara till BBC efter det tragiska dödsfallet.

– Innan jag gick till Sheriff gjorde jag ett test i Turkiet som inte visade någonting. Jag spelade Champions League och Europa League. Jag är vid bra hälsa och kör på, fortsätter han till Sporten.

Efter att ha varit proffs i olika kontinenter och flyttat runt en hel del är Kamara just nu inplockad för att rädda Vendsyssel kvar i danska ligan.

Kontraktet som skrevs under i februari sträcker sig fyra månader framåt.

– För mig är det en bra chans att komma tillbaka till Skandinavien. Jag vill ha ett längre kontrakt här i Europa. Jag vill spela till jag är 30 och sedan njuta av livet och vara med familjen.

Sporten har varit i kontakt med IFK Norrköpings idrottsskadeterapeut Dale Reese som skriver i ett sms: "Vill inte kommentera. Allt finns dokumenterat".

IFK Norrköpings läkare, Peter Rockborn, vill inte heller uttala sig mer än:

– Vi följde det reglemente som gällde då. Av sekretesskäl kan jag inte gå in på någonting mer.