Juniorlaget som inte vill toppa

Att inte toppa laget och att alla ska få vara med och spela lika mycket brukar vara ett flitigt debatterat ämne i barnidrott. Men det finns vuxna som vill ha det så också.

23 augusti 2018 14:15

I Bergs IK har ett gäng grabbar i övre tonåren fått plats. De ska spela i en juniorserie i vinter, men fokus är inte att vinna.

Fokus är att träffas och ha roligt.

Glädjen står i centrum.

– Vi vill förstås bli så bra som möjligt, men alla som är med ska få spela, säger Anton Smith Svenstedt, 18 år.

– Vi ska inte toppa laget och det spelar ingen roll om vi vinner, säger Dennis Björn, 17 år.

Linköping är en fantastisk idrottsstad, inte "Sveriges sämsta" som de kallades för 25-30 år sedan. Formellt utsågs Linköping nyligen till Sveriges tredje bästa idrottsstad av SVT, och då är det elitidrotten som gör det. En rad vassa lag finns i de stora lagsporterna, som LHC, LFC och Libk.

Detta märks också nedåt i åldrarna där de som är talanger i en sport ofta råds fullt satsa på en enda sport och som råds att satsa stenhårt med många pass i veckan.

Men det finns många som också ser andra värden med idrotten, som inte vill "satsa" lika hårt på sin sport.

Grabbarna som sporten träffar i Collegiums gymnastikhall på Mjärdevi är ett 20-tal tonåringar som inte vill bli elitspelare, men som heller inte vill sluta spela innebandy som är deras sport.

De har alla varit "satsande" tidigare, men nu vill de bara hålla i gång och träffa kompisar. De säger själva att de blir fler och fler, även om de just nu saknar målvakt. Den målvakt de har ska operera axeln och vill helst spela ute.

– Det finns behov av att idrotta på det här viset, menar Ulrika Smith Svenstedt, mamma som fungerar som en form av administratör.

Bakgrunden till laget är att några spelare slutade i Bergs IK för två år sedan. Förra säsongen spelade de en cup i Korpen, men det var inte tillräckligt stimulerande.

– Grabbarna är för unga och duktiga för Korpen, tycker Ulrika Smith Svenstedt.

Det gjorde att de tog kontakt med Bergs IK igen, moderklubben, och nu får de representera Berg på sina egna villkor. De betalar medlemsavgift och ska spela i en serie, men de har ingen tränare, kör inga övningar och har inga laguttagningar. Alla som vill får vara med varje match.

Det är bara tvåmål på skoj som gäller, och inte mer än en träning i veckan.

– Vi har tröttnat på toppande och på att spelare får olika speltid, säger Dennis Björn.

Hemmamatcherna kommer att spelas i Ljungsbro, eller någon annanstans i Linköpings kommun.

– Vi har spelare från Libk, Ledberg, Berg, och även hockeyspelare och bandyspelare. Alla vill spela så här, på en skojnivå, menar Anton Smith Svenstedt.

Juniorlaget vann i våras med stora siffror, i en träningsmatch mot Bergs division 4-lag. Det var då lusten skapades för att spela högre upp än Korpen, och att kontakta Bergs IK om att få representera föreningen.

Men innebandyn ska vara avslappnad, med träning och matcher för glädjens och umgängets skull.

Kanske blir det då så som idrottens företrädare jobbar för: Idrott hela livet.

– Bergs IK har inte haft något lag mellan pojkar 04 och senior, vilket är ett resultat av att unga slutar för tidigt, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius