"Jag tar mitt ansvar för vad jag gör"

Avgörandet närmar sig – utan Leif Strömberg i båset. "Jag kan se mig själv i spegeln", säger den sparkade Vita Hästen-tränaren.

9 mars 2019 15:33

LÄS MER: "Kände att vi måste agera"

LÄS MER: Krönika: "Inget har blivit bättre"

Vid årsskiftet 2017–18 kom Leif Strömberg till Vita Hästen, först som sportsligt ansvarig men redan efter några veckor tog han steget upp och blev huvudtränare när Jonas Johnson fick sparken.

Förra våren lyckades Strömberg rädda kvar Vita Hästen i allsvenskan. Hur det går den här säsongen står skrivet i stjärnorna i och med det ovissa kvalet som väntar. Där leds dock Hästen av Sune Bergman efter att Strömberg sparkats efter fredagens förlust mot Västervik.

– Hur det känns? Det är en helhet naturligtvis, jag har gjort mitt bästa efter förutsättningarna, varje dag från dag ett till nu. Jag kan se mig själv i spegeln, säger en balanserad Strömberg till Sporten på lördagen.

Han fick beskedet av klubbledningen i Himmelstalundshallen, i samband med lagets hemkomst sent på fredagskvällen.

– Det var helt odramatiskt, Rickard (Rauge, ordföranden) och jag pratade och sen skildes vi åt. Nu har jag lämnat Norrköping, säger Strömberg.

Kände du att det här var på gång?

– Jag tänker inte så. Ena dagen är man hyllad, den andra dissad. Elithockey rör ju upp känslor. Folk får tänka vad de vill, men jag är passionerad i hockeyn och tycker själv jag vet vad jag sysslar med och pratar om. Är man nyfiken lär man sig nåt hela tiden, både vad som kan vara bra och vad som inte fungerar.

Har du hunnit säga adjö till spelarna?

– Nej, det har jag tyvärr inte kunnat göra, däremot har jag fått en del sms och telefonsamtal från spelarna, det känns kul att de uppskattar det vi gjort. Killarna har verkligen jobbat fantastiskt bra hela säsongen och jag önskar grabbarna lycka till, säger han.

Han påpekar att han har gjort vad han kunnat.

– Jag har gått till mitt jobb och i stort sett arbetat dygnet runt. Det är min uppgift för att det ska fungera. Inget jag beklagar utan så får man göra om man är tränare på den här nivån. Från första till sista dagen har jag klart dokumenterat allt vi har gjort. Ibland får man betalt för ett hårt jobb, ibland inte.

Trots det hamnade Hästen klart sist i allsvenskan.

– Vi har haft fem till åtta skador de senaste månaderna men ändå tagit flertalet matcher in till mållinjen. Samtidigt, i och med att vi vetat länge att vi varit i farozonen för kval, har vi behövt bygga ett spel där vi inte bara kastar in pucken på sarg utan hellre våga spela hockey. Det har vi långa stunder kunnat göra. Att både Björklöven och Södertälje hamnar utanför topp åtta vittnar också om att det är en bra liga, säger Strömberg.

Känner du att du har fått tillräcklig avlastning och hjälp från klubben i övrigt?

– Jag tar mitt ansvar för vad jag gör, men det är ändå längst uppe i toppen som beslut tas om budget och vilka pengar som finns till spelare. Det är ett gemensamt arbete i en klubb.

57-årige Strömberg har kontrakt med Vita Hästen även över nästa säsong, men lär inte jobba vidare i Himmelstalundshallen. Så här drygt ett halvt dygn efter att ha fått lämna var han inte helt klar över tankarna om sin framtid inom ishockeyn men nog verkade han sugen på ett nytt tränarjobb framöver.

– Oavsett om du är 85 eller 29 år är det viktigast att brinna för uppgiften. Jag har den passionen för hockey. Det är inte åldersrelaterat, säger han.

Leif Strömberg har lagt planeringen för att laget ska komma så väl förberett som möjligt till kvalserien, men när den väl inleds 21 mars har han inget med Vita Hästen att göra längre. En smått märklig situation som han dock verkar ta med fattning.

– Jag är bortkopplad och kommer nu följa hockeyn på mitt sätt.

Som åskådare i kvalmatcherna?

– Det får vi se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander