"Jag börjar tycka det är roligare"

"Dä ä bar å spring". Tillsammans med fem andra tjejer ska Lovisa Andersson debutera i motionsklassikern Vårruset.

23 maj 2019 08:00

21 städer runt om i Sverige har motionsloppet för tjejer. Norrköping var först ut på banan för 31 år sedan är det kanske viktigaste arrangemanget för Tjalve under året.

Det är en bit kvar till toppåren då loppet lockade nära 8000 deltagare. Men med Vårrus i Linköping, Jönköping, Örebro och Västerås är tillflödet av deltagare utifrån något mindre.

– Inför årets lopp är 3800 deltagare anmälda. Jag tror vi ska klara fjolårets siffra som var dryga 4000. Det vackra vädret då gjorde att det kom massor av efteranmälningar och det ser ut att kunna bli så även i år, säger Tjalves Anita Wehlin.

För 20-åriga fotbollstjejen Lovisa Andersson blir det debut i motionsklassikern. "De ä bar å spring", är sex tjejer som tilsammans ska ta sig runt i Norrköpings stadsmiljö.

– Vi har samlat ihop oss till ett lag och ska ha en picnick-korg. För mig är det första gången och det ligger bra i tiden då jag planerat ett lopp till senare i sommar, säger Lovisa.

I fjol sprang hon milen i Norrköpings Stadslopp, det var första gången hon stod på startlinjen.

– Jag börjar tycka att det är roligare och roligare att springa. Då jag spelar fotboll, men det blir inte riktigt samma sak. Du samlas på fasta tider och tränar i grupp. Här kan man ta ut sig på ett annat sätt. Oftast blir det att man drar på sig skorna och ger sig ut, när det passar, säger Lovisa.

Det blir någon gång i veckan, gärna med mamma som sällskap, utöver fotbollen.

Har du lagt ned mycket pengar på prylar och appar?

– Nej. Jag har unnat mig rätt skor som jag fick hjälp att kolla ut vilka som var bäst för mig och mina fötter. Det är väl allt.

Varför krångla till det?

"Dä ä bar å spring".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle