Jacobsson laddad inför OS

Jonas Jacobsson lärde sig mer om Rio de Janeiro. Men störst fokus har han på Lotten Johanssons OS-plats. "Hon är värd det".

27 april 2016 11:30

Paralympiern går i väntans tider som tränare. Talangen Lotten Johansson får besked när som helst om hon blir den första kvinnliga skytten till ett OS sedan 1988, eller om den svenska platsen går till någon annan skytt.

– Som gevärsskytt är hon tillräckligt bra. Men det kan bli så att den platsen byts till en lerduveskytt till. Då står det mellan henne och Håkan Dahlby, säger Jonas Jacobsson.

Nära final

Lotten var två poäng från en finalplats i Rio på 50 meter gevär. Med tre skott kvar och kroatiskan Snjezana Pejcic på banan bredvid.

– Det var otur för Lotten. Kroatiskan sköt för världsrekord och Lotten tryckte av tre tiondelar efter hennes avgörande skott. Hela publiken skrek till naturligtvis och Lotten fick en åtta. Det var hennes enda dåliga skott, berättar tränaren.

Får Lotten platsen innebär det en helt annan planering inför OS för Jonas som har Paralympics själv efteråt.

– Vi får se vad som händer. Det är kul att jobba med talanger som Lotten och Fredrik (Lindström som är skidskytt) Jag har varit med så mycket så jag har en del att bidra med när det gäller tänk och sådant, säger Jacobsson.

Svalare på hösten

De permanenta banorna och anläggningen i Rio var bra. Svårare var det att skjuta i värmen som låg på 33–37 grader.

– Det uppstod "mirage" från marken. Svårt speciellt i liggande. De som sköt tidigt på morgonen och hade bana fem till 20 av de 60 banorna hade bättre resultat och tog sig lättare till final. Förhoppningsvis är det lite svalare i september, säger Jacobsson.

Han var aldrig i OS-byn, men fick en känsla för Rio de Janeiro.

– Det var en stökig stad. En vanlig helg tog det 27 minuter ut till banorna med buss. En vardag två timmar och fyrtio minuter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle