IOK låter förbunden bestämma

Ryssland kastas inte ut från sommar-OS.

Men det blir heller inte fritt fram för samtliga ryska idrottare att nå sina gulddrömmar i Rio de Janeiro.

IOK låter respektive idrottsförbund ta beslut - och tidigare dopningsdömda ryssar tvingas stanna hemma.

24 juli 2016 16:58

Så fort den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport om ryskt dopningsfusk publicerades i måndags restes frågan om den internationella olympiska kommittén (IOK) skulle ta beslutet att sparka ut Ryssland från OS som invigs om mindre än två veckor.

IOK:s österrikiske ordförande Thomas Bach reagerade starkt på innehållet, som avslöjade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM förra året och uttryckte att IOK inte skulle tveka att utfärda hårdast möjliga åtgärder mot idrottare och organisationer som var inblandade.

Redan i juni tog det internationella friidrottsförbundet (IAAF) beslutet att inte tillåta ryska friidrottare i OS. Skulle IOK gå samma väg?

Upp till förbunden

På söndagseftermiddagen kom beskedet, som kan tolkas som en kompromiss. IOK kommer inte att stänga den ryska OS-truppen ute, utan låter de sommarolympiska idrottsförbunden (28 till antalet, inklusive IAAF som redan tagit beslut i frågan) själva ta beslut om eventuella avstängningar.

Samtidigt radar IOK upp en lång rad krav som både den ryska olympiska kommittén och de ryska idrottare som vill tävla i OS måste uppfylla.

På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna, genom de här tuffa kriterierna för alla ryska idrottare, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.
Först och främst skickar det ett tydligt meddelandeatt de ryska idrottarna måste ta ett kollektivt ansvar för det systemet som har funnits. Å andra sidan är det också ett budskap av uppmuntran till de rena idrottarna, att de har möjligheten att visa att de är rena och att de då kan delta i OS och på så sätt fungera som positiva förebilder mot dopningen i Ryssland. De kan visa att man kan uppnå något i olympiska idrotter om du är ren.

Ingen Jefimova i Rio

Att tidigare dopningsavstängda ryssar inte är välkomna i Rio de Janeiro betyder exempelvis att Julia Jefimova, dubbel guldmedaljör i sim-VM 2013, inte kommer att tävla i Brasilien. Jefimova har testat positivt för anabola steroider och hoppades kämpa med svenskan Jennie Johansson om medaljerna på 100 meter bröstsim.

Det innebär också att den tidigare dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova, som försett Wada med information om det ryska dopningsprogrammet, inte heller får tävla. Stepanova var en av de ryska friidrottare som fick dispens att delta i Rio-OS, men under neutral flagg, som tack för hjälpen.

Dock vill vi uttrycka vår tacksamhet för Stepanovas bidrag i kampen mot dopning, säger Bach.

OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT