IFK-tränarens chockbesked under säsongen

Cupseger. Nära kval till elitettan. Men tidigt på våren hamnade Anna Eriksson i en personlig kris då hennes sambo blev sjuk. "Jag frågade spelarna om de ville ha en annan tränare".

IFK-tränaren Anna Eriksson drabbades av ett tungt cancerbesked i familjen mitt under säsongen. "Vi tog oss igenom det här tillsammans".

IFK-tränaren Anna Eriksson drabbades av ett tungt cancerbesked i familjen mitt under säsongen. "Vi tog oss igenom det här tillsammans".

Foto: Ulf Stråhle

Sport2019-10-09 11:30

Det tränas vidare efter säsongen hos IFK Norrköpings damlag, som fått en klar bild på hur fotbollslandskapet kommer se ut till kommande säsong.

I Norrköping blir det tre division 1-lag 2020.

Något IFK-tränaren Anna Eriksson välkomnar.

– Jag tror verkligen det är bra för intresset och damfotbollen. Vi hoppades verkligen att Smedby skulle klara ta klivet upp. 

Räcker spetsspelarna i Norrköping till för tre division 1-lag?

–Jag hoppas att både Lindö och Smedby spänner bågen för nästa säsong och att de också tittar sig runt omkring för att få in bra spelare i trupperna.

Vid årsskiftet blev Anna Eriksson och Christin Lilja oväntat IFK-tränare efter att Mohamed Omar ”Mo” Jama backat från uppdraget av familjeskäl. Duon har fungerat bra, under sin första säsong med huvudansvar. Spetsspelarna från 2018 lämnade, men IFK lyckades bygga en slagkraftig trupp med ganska få spelare, som kämpade om en kvalplats in i sista omgången.

– Det känns bra att vi vann Danske Banks damcup. Vi känner vi oss mer och mer delaktiga. Då känns det bra att kunna bidra med en segercheck till IFK-familjen, även om vi inte kunde bidra med en serieseger. Det känns ändå som att det går åt rätt håll.

Men det var nära att Anna Eriksson skulle lämna sitt uppdrag under våren. Hennes sambo fick cancerbesked under våren under en ganska känsloladdad period för hennes familj och för spelartruppen.

– Det var tufft då. Vi hade precis rett ut det här med tränarfrågan och satt gruppen.

– En av spelarna i laget hade förlorat en nära anhörig två veckor innan, vi var väl alla lite påverkade av det också. Efter min sambos besked var jag fylld med tankar och kunde inte sova. Speciellt inför matchen mot Bergdalen borta och vi föll stort där. Jag hade svårt att ge laget den energi och matchning som hade behövts, berättar Anna.

Veckan efteråt förklarade IFK-tränaren läget inför spelargruppen.

– Jag ville vara ärlig mot dem, eftersom min situation påverkade spelarna också. Jag frågade om de ville ha mig kvar som tränare, även om känslorna kunde gå lite upp och ned. Eller om de ville ha någon annan tränare? Svaret blev att vi skulle fortsätta köra framåt och ta oss igenom det tillsammans.

Idag, efter säsongen, är den tuffaste tiden över för Annas familj.

Den nya IFK-truppen ska formas och Anna och Christin har diskussioner med spelarna om framtiden.

– Jag tycker det har varit en fantastisk grupp. Vi har höjt träningsdosen under säsongen vilket har gjort tjejerna starkare. Jag måste ge dem en eloge för att de kommit på de 160 sammankomster fram till oktober som vi haft. En 90 procentig träningsnärvaro var vårt krav. Det gör de trots pendling, skola, arbete och distriktslag och cuper. Har man roligt tillsammans så kommer känslan av att man vill vara där och då blir det ofta naturligt, säger Anna inför skiftet mellan säsongerna.

– Jag vet att den här gruppen kommer att delvis bytas ut, det blir inte samma tjejer nästa år. Men de här individerna ligger mig verkligen extra varmt om hjärtat, säger Anna inför framtidsvalen.

Hon vet vad hon själv vill, även om kontraktet för kommande säsong inte är påskrivet. Det finns en stark vilja att gå hela vägen, efter en säsongen som inte fullt ut blev som de velat haft den.

– Just nu är jag galen på revansch.

Är det klart att ni båda stannar?

– Vi har inte riktigt pratat i de termerna ännu. Jag och "Chippen" har alltid varit väldigt olika, redan då vi spelade tillsammans i allsvenskan. Samtidigt fungerar vi bra ihop, säger tvåbarnsmamman Anna inför pusslet till kommande säsong.

Fakta IFK-tränaren

Namn: Anna Eriksson.

Ålder: 43 år.

Yrke: Fotbollstränare. Kommunanställd tjänsteman, (tjänstledig halvtid).

Fotbollsmeriter: Spelade under flera år i Lotorp, som högst i allsvenskan, tillsammans med sportchef Ingela Andersson samt Christin "Chippet" Lilja.
Ungdoms- och förbundstränare.

Kom till IFK: Assisterande tränare med Christin Lilja från 2017 då Anders Gahnström var huvudtränare.

Tog över huvudtränarjobbet vid årskiftet 2019, tillsammans med Christin.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!