IFK-stjärnan – om intresset från storklubben

Greklands-ryktena var inte tagna ur luften – men här är beskedet alla IFK-supportrar vill ha: "Det ska vara något extremt bra om jag ska röra på mig", säger Alexander Fransson.

18 december 2018 07:00

Karriären i Basel gick i stå, Alexander Fransson försvann ur landslagsdiskussionen och kände att han behövde röra på sig.

Hem till tryggheten i Norrköping och med en bekant matchtröja på överkroppen lossnade det.

– Det har gått som jag ville. Jag trivs med fotbollen och tycker det är roligt igen. De bitarna föll på plats, konstaterar IFK-mittfältaren som skrev på ett treårskontrakt med "Peking" i juli.

LÄS MER: "Hemvändaren jagar nytt guld med IFK"

I halvlek hemma mot Elfsborg klev "Alle" av i halvtid med magproblem.

I övrigt spelade han varenda minut.

En nyckelspelare som tillsammans med Simon Thern bildar ett av allsvenskans absolut starkaste centrala mittfältspar.

Leverera på en hög nivå som ordinarie i ett topplag och vara 24 år är inte iskalla aspekter på marknaden.

AEK Aten ska gått så långt att de har lagt ett bud på Fransson, uppger Fotbollskanalen.

– Jag har hört om det, det är inte taget ur luften men det ska mycket till om det ska bli en affär. Jag känner ingen stress att lämna Norrköping. Jag trivs otroligt bra här och har hittat rätt igen. Det ska vara något extremt bra om jag ska röra på mig den närmsta tiden, säger Fransson.

Du är på rätt plats i karriären nu?

– Absolut. Det känner jag. Det enda jag vill är att spela fotboll. Samtidigt har jag allt runtomkring mig i staden. Jag måste må bra för att spela bra. Trivs du inte kan du inte prestera på jobbet heller.

LÄS MER: "Krävs en köpvinter vi inte sett tidigare".

IFK Norrköping kändes kört i guldstriden men plockade fram en ruggigt stark höst och pressade AIK in på mållinjen.

Alexander Fransson grämer sig fortfarande över att vara så nära – men använder 2018 som energi att gå hela vägen nästa år.

– Att vi tog ikapp var starkt men sedan tänker man på att vi inte tog full pott mot till exempel Trelleborg och de lite sämre lagen där nere men som helhet gjorde vi en stark säsong.

– Jag vill få ut ännu mer och hoppas vi kommer gå för SM-guldet nästa säsong också. Jag hoppas på några nyförvärv och att vi lyfter upp folk underifrån. Det är fler som behöver kliva fram och ta ansvar, speciellt med "Ante" och Sjölund borta. Personligen vill jag kliva fram ännu mer, fortsätter Fransson.

I vilket avseende?

– Jag vet hur det är att spela ute i Europa. Den erfarenheten vill jag använda och bidra ännu mer. Jag känner att blivit en mer rutinerad herre än förra gången jag var här. Jag vill vara någon som laget kan lita på i alla lägen.

En del av planen med att lämna Basel för IFK var att åter dra Janne Anderssons blick åt sig.

I början av januari är Fransson med i det landslag som åker till Qatar.

– Jag hade det på känn, det ska jag säga. Det är andra gången jag är med. Första gången var till Abu Dhabi efter guldåret, konstaterar Fransson.

Det finns en ledig lagkaptensbindel i IFK med – sugen på den?

– Om det landar där är jag inte främmande eller rädd för det. Det skulle vara en stor ära. Jag skulle vara extremt stolt om det blev så men det är inget jag kommer tjata om. Det är Jens som avgör det.

IFK Norrköping startar upp träningen 4 januari. Dagen innan åker landslaget till Qatar. Förutom Alexander Fransson är även Isak Pettersson, Kalle Holmberg, Simon Thern och Filip Dagerstål med i den blågula truppen som kommer att matcha mot Finland (8 januari) och Island (11 januari) under lägret.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung