IFK-scouten söker i Costa Rica

Ian Smith, 20, har gjort braksuccé. IFK Norrköping jagar nya guldkorn i Costa Rica. "Jag är här just nu", säger scouten Stig Torbjörnsen till Sporten.

13 november 2018 17:39

Den allsvenska säsongen har precis packats ihop.

IFK Norrköping är redan på tå inför nästa och har skickat Stig Torbjörnsen till Sydamerika för att spana in spelare.

LÄS MER: "Han ska hitta guldkornen till IFK"

– Ja, inte är jag här på semester, skrattar norrmannen på tisdagseftermiddagen.

Har du order att hitta en särskild typ av spelare?

– Jag och Jens (Gustafsson) har en daglig dialog om truppen och allting egentligen. Jag vet exakt vad Jens och vi som klubb behöver, svarar Torbjörnsen.

Och det är?

– Allt. Duktiga spelare till ett hyggligt pris. Det ligger hela tiden förankrat, man vill hela tiden ha de bästa spelarna till Norrköping. Det är den grundläggande idén. Sen, när en spelare blir såld, tar man fram vad som finns på listor och de spelare som man vet finns.

Stig Torbjörnsen var mannen som övertygade IFK Norrköping att satsa på Ian Smith och med facit i hand var det ett lyckat drag.

Yttermittfältaren axlade Linus Wahlqvists roll på ett suveränt sätt, var med i Costa Ricas VM-trupp och förlängde sitt IFK-kontrakt under säsongen.

LÄS MER: "Jag har bara varit i IFK Norrköping i tio månader men känner att jag utvecklats väldigt mycket"

– Det roliga var att jag visste om att killen varit i Hammarby ett år. Jag åker till Costa Rica och tycker han är så bra, en jättepotential som Hammarby inte såg. Den scoutingen är jag stolt över. Det hade varit lätt att avfärda Ian efter att han var i Hammarby, fortsätter Torbjörnsen.

Under sommarfönstret sålde "Peking" Arnór Sigurdsson, JónGudniFjóluson, Linus Wahlqvist och Eric Smith.

IFK-scouten tror att det kan bli aktivitet på försäljningssidan vid kommande transferfönster.

– Det vore inte så konstigt när man är ett topplag och många spelare har gjort det bra men vi försöker hela tiden vara förberedda. Norrköping har visat att det inte är en garanti att en spelare lyckas för att han kostar mycket pengar att köpa in. I teorin är det så men inte i praktiken. Det är möjligt att hitta bra spelare även om de inte kostar allt för mycket, menar Torbjörnsen.

Som även fann supertalangen IshaqAbdulrazaq.

– Han är något extra, det ser alla. Jag var och hälsade på honom i Nigeria, jag har varit i Afrika många gånger men aldrig sett en plats lika fattig. Vi kan inte värva Ishaq innan han fyllt 18 men han har kommit bra in i IFK, gruppen vi har och trivs i Sverige. Jag hoppas vi kan lösa det här, säger Stig Torbjörnsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung