IFK-profilen i hemvändande kris

Seriefavorit på förhand. Nu är Halmstad BK jumbo, under nystart med en ny tränare och satta under press. "Jag blir extra viktig i det här läget", säger Andreas Johansson.

9 maj 2019 07:00

Östers sena mål på Örjans Vall i söndags blev droppen.

Tränaren Igor Krulj fick packa väskan och hans plats på kontoret tas i stället av Magnus Haglund som tar över ett topptippat lag på vingliga ben.

Under torsdagen leder Haglund, senast i norska Lilleström, sitt nya lag för första gången i träning och kommer att ha en nyckelfigur att vända sig till för att styra Halmstad ur krisen.

Andreas Johansson.

Den 37-årige lagkaptenen som kom hem för att runda av karriären hade inte räknat med att befinna sig i den här situationen men tvekar inte att ta extra stort ansvar för att vända trenden.

– Jag och några till, Peter Larsson bland annat, får kliva fram. Jag försöker pusha, vara positiv och komma med åsikter hur vi ska göra. Det är roligt att hjälpa till, säger IFK Norrköpings ex-hjälte.

Vad är det som inte har fungerat?

– Vi började säsongen sådär men spelade bra i Svenska Cupen. När vi har mött allsvenska lag har vi spelat tight, legat lågt och gått på omställningar. När vi har varit mer spelförande har vi själva åkt på omställningar och dumma mål. Vi har inte gjort basicjobbet. Lägger man inte ned det hårda jobbet förlorar man mot ett lag som följer grunderna. Alla har den inställningen mot ett topptippat HBK. Vi har trillat dit lite på att vi inte gör saker fullt ut kan jag tycka, menar Andreas Johansson.

Var det rättvis att sparka Krulj?

– Med Halmstad-mått mätt så har det varit mycket press utifrån. Framför allt på Igor. Det kommer en press i och med att vi på pappret har ett lag som ska vara i andra änden av tabellen.

Vad kan Magnus Haglund göra?

– Han kommer in med nya ögon. En ny frisk fläkt. Ett nytt inslag träningsmässigt. Han är erfaren och om jag förstått det rätt vill han spela med två forwards vilket vi inte gjort tidigare. Vi behöver mer folk i boxen. Det är en nystart. De som varit utanför laget får en chans att visa upp sig. Jag tror att det blir bra intensitet på träningarna.

Tänker ni om nu, målsättningsmässigt?

– Vi har fyra förluster. Ska du ta poängen som krävs för att vara med där uppe kan vi inte förlora så mycket mer. Vi är sist i superettan. Nu handlar det om att komma rätt i banan och ta trepoängare. Jag tror på det här, vi ska vända trenden sedan får vi se hur långt det räcker.

"Ante G" som var en ledare på och utanför planen i IFK Norrköping mellan 2012 och 2018 var inställd på det skulle bli en omställning att ta steget ned i superettan.

– Fotbollsmässigt har det varit som jag trodde men jag hade hoppats på att vi skulle ha fler poäng, såklart. Alla lagen har en otrolig inställning men kvalitén är högre i allsvenskan.

I mars fyllde Johansson 37 år.

Kontraktet med Halmstad sträcker sig tre år framåt där det sista inte behöver bli som spelare.

Tränarutbildningen som startade under tiden i Norrköping har kommit en bra bit på väg.

– Jag har en UEFA A-licens. Näst sista steget. Jag får vara assisterande i allsvenskan och superettan men för att vara huvudtränare måste jag ta sista steget, berättar Johansson.

Och det är ambitionen?

– Inte för tillfället, men i det långa loppet vill jag det. Sedan får man se hur livet ser ut då men det är absolut ett mål att gå sista steget men utbildningen är på två år och kostar en del.

Hur känns kroppen?

– Bra. Men vi får se efter den här perioden som kommer nu. Vi har tre matcher på en vecka. Jag trodde att det kanske skulle bli tuffare att spela på gräs, men det har fungerat bra. Jag tycker fortfarande det här är så pass kul och har svårt att se hur jag skulle kunna vara utan det, säger Andreas Johansson.

Samtidigt som Halmstad är i ett akut behov av trepoängare är det hög tid för IFK Norrköping att börja vinna för att påbörja sin klättring.

Andreas Johansson såg IFK:s premiär på Olympia och följer "Peking" så mycket han hinner.

– På förhand hade man trott att de skulle ta mer trepoängare, men de senaste kryssen är bra kryss. Malmö, Djurgården och AIK. Har du inte fullt självförtroende i ett lag kan det bli så, men det är ändå bra kryss. Jag hoppas att IFK trummar igång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung