Tuff väg tillbaka för IFK-spelaren

Han kom till IFK Norrköping för en nystart, men är inte helt nöjd hittills. "Man blir lite arg på sig själv", säger Sead Haksabanovic.

2 maj 2019 07:00

LÄS MER: IFK-köpet ett led i rekordsatsningen

LÄS MER: Gustafssons svar – i heta frågan

Han gjorde allsvensk debut i Halmstad som näst yngste genom tiderna. Det som 15-åring i april 2015 – mot just IFK Norrköping. Han fick några framgångsrika säsonger på Örjans Vall innan han testade lyckan i West Ham i Premier League i augusti 2017. Där blev det skralt med speltid och ett år senare lånades han ut till spanska Malaga, men inte heller där fick han spela. I vintras lånades han ut till IFK Norrköping på 18 månader, för att få fart på karriären igen.

Han har startat de fem inledande allsvenska matcherna på innermittfältet, men senast inledde han som avbytare mot Malmö. Delvis på grund av skadan från bortamötet med Djurgården.

– Jag har snackat med Jens och det handlade mest om skadan, sen vet jag inte helt hur han tänker och så men det är inga problem för mig om han vill spela nån annan före mig. Då ska jag bara visa på varje träning att det är mig han borde spela med, säger Sead Haksabanovic efter två timmar på konstgräset i det välbehövliga förmiddagsregnet.

Han fick flera smällar på ena vaden mot Djurgården, men känner sig okej igen.

– Jag hade jätteont då, sen var det lite bättre mot Malmö men fortfarande ont. Nu känns det ganska bra. Tur att det inte var någon större blödning, säger Sead.

En assist har han gjort så här långt och spelmässigt har han blandat en del. Han är själv lite missnöjd med vad han fått ut i IFK-dressen så här långt.

– Jag är inte helt nöjd med mina prestationer, vill såklart göra lite poäng och skapa fler målchanser men jag har inte spelat på jättelänge innan och det är svårt att hitta matchformen och tempot, men förhoppningsvis kommer det snart. Jag gjorde det helt okej mot AIK, sen har det varit lite sådär. Logiskt sett bör det bli bättre för varje match, säger Sead.

Han är ändå inte särskilt orolig.

– Jag hade bara spelat fyra A-lagsmatcher sen augusti 2017 när jag kom hit. Norrköping är perfekt för mig nu, bra fans, jättebra stad och mycket bra träningsanläggning. Jag är bara 19 än och ska inte stressa, men man vill att det ska släppa. Alla som inte fått spela mycket vet hur lång tid det tar att komma tillbaka och hitta glädjen, tempot och allting. Det blir en liten nedgång i livet, om man säger så. Man vill att det ska gå direkt och man blir lite arg på sig själv, men man måste vara smart och träna lite extra, och sen gäller att spela matcher. Om man tänker för mycket kanske man lägger för mycket energi på att vara förbannad istället för att göra det lite bättre.

Att han fått spela på en ovan plats i elvan har inte heller varit helt enkelt.

– Höger innermittfält har jag aldrig spelat innan utan jag brukar komma in från vänster som har varit min kant, men en bra spelare ska kunna spela överallt, säger Sead med ett leende.

Han fyller 20 år på lördag, två dagar senare hoppas han få fira när IFK möter Elfsborg i Borås.

– Ett mål eller en assist gärna, men bara vi vinner matchen. Sen får jag bjuda på tårta på tisdag, säger Sead skrattande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander