Thern om IFK:s spel: "Ingen slump"

"Vi trummar på bra nu. Det börjar kännas som förra året, och vi är dessutom bra i matcherna. Lite synd att vi har hamnat så långt efter", sa Simon Thern efter storsegern mot Helsingborg.

25 augusti 2019 20:00

LÄS MER: Krönika: En vecka ni behövde, IFK

LÄS MER: BETYGEN: Så bra var IFK-spelarna

LÄS MER: Här blir Isak historisk IFK-målvakt

IFK-mittfältaren kom till Norrköping inför den förra säsongen och fick uppleva en höst med en rafflande guldstrid. Den levde hela vägen in i sista omgången då innan AIK kunde avgöra.

I år?

Avståndet upp är lite längre nu.

– Fördelen är att de flesta tuffa matcherna vi hade i våras var mot lag som vi möter hemma nu. Det blir sexpoängsmatcher, men vinner vi dem kan det gå fort, konstaterade Thern i den mixade zonen på Östgötaporten.

Han var inblandad i mycket när IFK gjorde 5–0 mot ett svagt Helsingborg. Ett mål och en målgivande passning bland annat.

– Vi trummar på bra nu. Det börjar kännas som förra året, och vi är dessutom bra i matcherna. Vi vinner inte bara med 2–1, vi är stabila och vinner komfortabelt. Det är lite synd att vi hamnat så långt efter.

Grämer det dig extra mycket nu?

– Ja, men lite. Det är klart. Vi hade kunnat ha en lite bättre situation än nu, inte minst när vi hade seriens hetaste spelare (Jordan Larsson) i våras borde vi tagit fler poäng. Ifjol var vi närmare, då var vi tvåa hela tiden. Nu är det fem lag som vi ska ta oss förbi. Men vi kan inte mer än fokusera på att vinna våra matcher, då kommer vi att kunna klättra.

Vad ser du som främsta orsaken till att ni fått igång spelet och hittat formen nu?

– Tålamodet och att vi har den aktiviteten som jag tycker att alla spelarna har. Viljan att delta gör att det är så jobbigt att möta oss. Ibland kan det se lite konstigt ut när man får en passning och spelar tillbaka den men det gör så mycket med laget och hur motståndarna måste flytta på sig. Man måste ha en förståelse för varför vi gjorde tre mål de sista tio minuterna. Det är för att de har sprungit som slavar och till slut orkar de inte, svarade Thern och fortsatte:

– Om du tittar på Manchester City och de allra bästa possession-lagen så är de som vassast när motståndarna börjar tappa. Det är ingen slump. Det är något jag tycker att vi har blivit mycket bättre på, att använda vår possession till att döda matcherna. Förra året vann vi nästan bara med ett mål, alla fick slita in i det sista. Nu har vi en annan ro och självförtroendet växer med det.

Simon Thern har också haft en stigande formkurva under säsongen. Han fick inleda med en skadad fot och spelade på smärtstillande i början av allsvenskan.

– Sista tiden har jag spelat där jag själv tycker att jag ska spela och där jag gör mest nytta. Innan har jag fått spela på positioner där jag har behövts, lite till vänster och lite längre fram också. Jag och "Alle" (Alexander Fransson) var svårstoppade så här förra året och det känns lite samma nu.

Vad ser du framför dig inför hösten, hur högt kan ni klättra?

– Det är klart att vi går för att vinna alla matcher. Hemma möter vi, som sagt, lagen framför oss och kan vi få ordentlig fart på det ska de vara bra om de ska slå oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson