Speltiden avgör för Fransson

Alexander Fransson står vid ett vägskäl – han behöver speltid. "Jag har som mål att få vara med i VM och då måste jag spela", säger Basel-proffset.

30 november 2017 18:30

Augusti hade börjat lovande och den förre IFK-mittfältaren hade också blivit uttagen i förbundskapten Janne Anderssons trupp till VM-kvalmötena mot Bulgarien och Vitryssland.

På en träning med landslaget kom skadan.

En stukad fot tvingade 23-åringen att lämna blågult och sedan väntade även rehab hemma i FC Basel.

– Det var dålig tajming och tog tid att komma tillbaka från det. Jag hann inte återhämta mig helt och började träna ganska direkt. Innan det hände hade jag ändå spelat lite och fått starta, berättar Alexander Fransson när han ringer upp efter torsdagens lätta träningspass.

Det blev bara lite lätt träning för honom efter onsdagens cup-kvartsfinal där Norrköpingskillen fick spela från start för andra matchen i rad. Mot Luzern vann laget med 2–1, liksom man gjorde i samma lags ligamöte i lördags (4–1).

Även då med Fransson i startelvan.

– Det är kul att spela igen. Det är en skönare känsla i kroppen nu. Jag skulle ha velat spela mer tidigare. Min agent har legat på klubben lite och kollat läget, det hade väl kommit till det skedet att jag också skulle pratat med dem men det kanske inte är läge just nu när jag ändå får spela, säger mittfältaren som lämnade för den schweiziska klubben efter IFK:s guldsäsong 2015.

Om du får fortsätta spela, är huvudmålet att stanna i så fall?

– Det är speltid jag behöver, det bästa är om jag får göra det här. Annars måste jag se vad som händer i januarifönstret. Tanken är väl ändå att jag ska ha pratat med klubben då också så vi vet var vi har varandra. Om det flyter på som just nu ser jag ingen anledning att byta, men jag har som mål att få vara med i VM och då måste jag få spela.

När han många gånger varit utanför startuppställningen i den schweiziska storklubben under hösten har det skapat både rykten och förhoppningar hos bland andra IFK-fansen att han skulle vilja återvända till den vitblå dressen för att lyfta igen på Östgötaporten.

Fransson är glad över att vara önskad i hemstaden.

Men ...

Skulle det vara aktuellt om det skulle bli fortsatt för lite tid på planen i Basel?

– Det är en svår fråga, man ska inte stänga några dörrar men i dagsläget skulle jag i så fall vilja hitta något utomlands. Men det är alltid skönt att veta att man är uppskattad hemma.

Du hann i alla fall hem en sväng för Stjärnkvällen tidigare i november?

– Exakt. Det passade bra då. Vi har alltid lite kontakt och jag åker alltid upp till arenan så fort jag är hemma.

Du lär spela i IFK igen en dag, oavsett när det är dags att vända hem?

– Absolut, det ska jag göra!

När det svenska landslaget slog ut Italien i playoff-mötena tidigare i november skapade det en förhoppning och ett mål även för Alexander Fransson. Han vill med i VM-truppen till Ryssland i sommar.

– Det är klart, jag har ändå varit med på några samlingar och vet att de håller koll på mig. Om jag får spela kontinuerligt känner jag att jag har chansen. Jag vet hur Janne (Andersson) tänker och han vet vad han får av mig, säger Fransson som har kontrakt med FC Basel fram till och med 2020.

Där har han, sedan förra säsongen, fått en ny tränare i höst. Urs Fischer lämnade efter ligaguldet i våras.

In kom Raphael Wicky.

– Det är ganska stor skillnad egentligen. Vi har mer frihet i offensiven nu, vilket passar mig ganska bra. Det är två helt olika personer också. Jag gillar den här tränaren bättre, så det finns inga hard feelings på det sättet.

I ligan har man dock tappat lite hittills den här säsongen. Från att ha blivit schweiziska mästare åtta säsonger i rad (!), senast med hela 23 poäng före Young Boys, rullar det inte på likadant nu.

Klubben är "bara" tvåa, sju poäng efter just Young Boys.

– Det känner man av, det är en helt annan press på oss i laget. Att få jaga är vi inte vana vid och det är tuffare att känna att man måste vinna varje match. Det är lite panik och stress över det. Nu är det många matcher kvar, men vi måste se till att vinna mötena med Young Boys. De blir viktiga, säger Fransson.

Hur tar fansen det?

– Det är tryck från läktarna och det kan komma busvisslingar även om vi leder med något mål om vi inte spelar bra fotboll.

Men när ni slog Manchester United i Champions League (tidigare i november) var de nöjda i alla fall?

– Då var alla jätteglada. Det var mäktigt. Vi fick målet i perfekt läge också (seger med 1–0 efter Michael Langs mål i 89:e minuten). Nu har vi Benfica borta på tisdag och förhoppningsvis kan vi få ett bra resultat där och ta oss vidare från gruppen, svarar Fransson om lagets fina läge i CL-gruppspelet inför sista omgången.

I det mötet, där även Zlatan Ibrahimovic fick hoppa in för United, fick Fransson komma in de sista tio minuterna. Efter det har han alltså startat två raka.

Det pekar åt rätt håll för Basel-proffset i jakten på speltiden som han behöver.

Kommande månader avgör hur Alexander Fransson kommer gå vidare med karriären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson