Smith hoppas kunna bryta trenden

Eric Smith värvades till Gent när han var skadad. Nu börjar han se ljuset i tunneln och snart ryker gipset på både ben och arm.

26 juli 2018 11:15

Ryktena cirkulerade ett tag, men det var i slutet av juni som det blev officiellt – mittfältaren Eric Smith lämnar IFK Norrköping för att spela i belgiska Gent.

Nu är han på semester i sin hemstad, Halmstad, och har fortfarande gips runt foten efter träningsmatchen mot Boren i början av sommaren.

Som om det inte vore nog med en bruten fot, så är armen också alltjämt gipsad. Missödet ådrog han sig dagen efter att han fick fotskadan.

Trots att spelaren har förband lite varstans på kroppen så börjar snart utlandssejouren på riktigt – men först ska han stärka upp kroppen.

– Jag tar av gipset på tisdag och åker till Belgien på lördag. Det är då den riktiga rehabiliteringen börjar, säger den tidigare IFK-spelaren som hoppas vara tillbaka i bollträning om lite mer än en månad.

Smith har inte tillbringat särskilt mycket tid i sin nya stad eller med lagkamraterna. I princip direkt efter att han satte bläcket på kontraktet och opererade sig åkte han tillbaka till Norrköping för att städa ur lägenheten.

– Man kan ju inte göra så mycket innan skruvarna har satt sig i benet, säger Smith.

LÄS MER: "Tyckte det kändes seriöst"

Många av de svenska, eller allsvenska, spelare som varit i "The Buffalos" har inte rosat marknaden. IFK-bekantingarna Tesfaldet Tekie och Emir Kujovic fick allt som oftast nöja sig med att sitta vid sidan av planen. Likadan var situationen för Malmös hemvändare Anders Christiansen, som utsågs till allsvenskans mest värdefulla spelare förra säsongen. Det där vet redan Eric Smith allting om, han har fått höra det åtskilliga gånger.

– Så är det ju, men det finns säkert en rad olika orsaker till varför det har blivit så. Sen så är det ju olika för varje ny person som kommer dit. Det är ju inte så att de har någonting direkt emot svenskar, menar spelaren och fortsätter:

– Om jag är tillräckligt bra tror jag att jag får spela även om jag kommer direkt från Norrköping innan, om man säger så, säger Smith.

LÄS MER: Ett mittfält som ger IFK drömmar

Smith missar säsongsinledningen när KAA Gent ska förska vinna ligan och spela Europa League. Laget har figurerat i de internationella sammanhang ett par gånger de senaste åren. I Jupiler League har det blivit en titelseger genom klubbens långa historia, den kom säsongen 2014–2015.

Hallänningen, som kom från Halmstads BK till IFK, tror han kommer få en liknande roll som den i "Peking".

– De förväntar sig samma sak av mig som när jag var i Norrköping. De ser mig som en defensiv mittfältare i deras spelsätt.

Staden då? Den påminner en del om hans tidigare hemvist, menar Smith. Bland annat ringlar sig Gentkanalen genom staden och dessutom erbjuds spårvagn som färdemedel i kollektivtrafiken.

– Jag tycker den verkar vara väldigt mysig och fin, lite äldre. Den är lite lik Norrköping.

Än så länge har Smith och hans flickvän inte skaffat permanent tak över huvudet, men det ligger i görningen.

– Vi har inte riktigt valt bostad ännu. Det där lägger jag över på henne, det är hon som håller i de trådarna. Vi ska på rätt många visningar först. Det löser sig nog ganska direkt när vi är där nere, säger hallänningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ludwig Billengren