Så tippar media att IFK slutar 2019

Tvåa ifjol. Media tror att IFK hamnar på samma position i år. "Vi gör ingen nytta i att följa de förväntningarna", säger managern Jens Gustafsson om favorittipsen.

19 mars 2019 21:09

Upptaktsträffen inför allsvenskan i fotboll är ett lika säkert vårtecken som tussilagon. Passande nog var det också vårvindar i luften när den svenska fotbollsfamiljen på herrsidan samlades på ett hotell på Arlanda för att snacka upp säsongen 2019.

Vilka är favoriter? Vilka floppar? Vilka åker ur?

På spekulationernas dag, innan ens en enda boll är sparkad, finns inga svar alls.

– Det här är en sammankonst som jag tror är viktig med tanke på det intresse som finns kring svensk fotboll. Men jag är mycket, mycket, mycket dålig på att gissa hur saker ska vara i november månad. Jag tror ingen som är här vet hur det ska sluta, säger Jens Gustafsson.

LÄS MER: Han blir ny lagkapten i IFK

IFK:s satsning och utveckling de senaste åren har i alla fall gett ett visst eko hos experter och övriga klubbar. I år tippas Peking som tvåa av medias representanter (hela tabellen finns i faktarutan).

Jens Gustafsson pratar dock, i vanlig ordning, inte i sådana termer.

– Förväntningarna kommer bli högre naturligt efter vårt fjolår. Men vi gör ingen nytta i att följa de förväntningarna, säger han.

Vad är rimligt att förvänta sig av er 2019?

– Rimligt är att vi kommer att arbeta med samma devis som vi har gjort tidigare, utveckling och prestation. Det vi gör i vardagen. Det är rimligt att förvänta sig att vi inte kommer prata om så mycket annat. Men när man tittar på IFK utifrån är det många som ser oss som en tuff utmanare mot ännu större klubbar och lag, med ännu större förutsättningar än vi har. Det är vi helt bekväma med, svarar Gustafsson.

Med den resa ni gjort skapas det ändå mer förväntningar på er, hur hantera ni det?

– Vi lär oss hela tiden. Sedan är det ytterst individuellt. Man måste förstå att vi måste hantera att det finns en större förväntan på oss. Vi har rekryterat ganska kraftfullt antalsmässigt men baserat på att vi sålt mycket under sommarfönstret som vi inte ersatte. Vi har gjort det långsiktigt med spelare som kan växa ut och bli ännu bättre men som inte är där ännu. Med det vill jag försöka hålla nere förväntningarna lite.

Ifjol sa du att ni hade mycket marginaler med er i många matcher.

– Ja, och det är oerhört viktigt att komma ihåg att vi behöver vara mycket bättre i år för att vara i närheten av det resultatet. Vi måste se tillbaka på 2018 som ett absolut maximalt år, jag tror få lag blir tvåa på 65 poäng.

LÄS MER: TV: Så är läget i klubbarna

Jens Gustafsson vill inte själv säga något om vilka resultat klubben måste uppnå för att han själv ska vara nöjd med säsongen som kommer.

IFK-managern säger:

– Jag tänker inte på det över huvud taget. Skulle jag mäta vårt fjolår endast på placeringen tycker jag att jag hade gjort det alldeles tokigt. Däremot handlar det om utvecklingen som vi haft som lag, som individuella spelare och föreningen som är på en ännu mer professionell nivå. Det är det vi kan påverka. Hur jag betygsätter mig själv har mycket med hur spelarna lyckas och hur laget uppträder på planen.

Är du nöjd med den truppen du har nu?

– Ja, men det är också något vi fått leva med som en levande mekanism. Man har inte en och samma trupp från januari till december. Just nu är jag jättenöjd, i april stänger fönstret och sedan vet vi inte vad som händer med truppen två och en halv månad senare. Men jag hoppas vi kommer fortsätta att agera på det här viset, det innebär ett kvitto på att spelarna blir attraktiva i en framgångsrik förening. Om vi inte gör bra resultat kommer det inte se ut så.

LÄS MER: Hellberg petas från IFK:s A-lag

Övrigt från upptaktsträffen:

Det är, föga förvånande kanske, nykomlingarna Falkenberg och AFC Eskilstuna som tippas åka direkt ur allsvenskan.

Guldet?

Det går till Malmö FF om media får rätt. Något annat hade förvisso varit oväntat.

Tipset

Så tippade media att säsongen 2019 ska sluta:

1) Malmö FF

2) IFK Norrköping

3) AIK

4) Häcken

5) Djurgården

6) Hammarby

7) Östersund

8) Gif Sundsvall

9) Elfsborg

10) Örebro SK

11) Helsingborg

12) Kalmar FF

13) IFK Göteborg

14) Sirius

15) AFC Eskilstuna

16) Falkenberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson