Pontus fick sista ordet mot Malmö

Nytt mål för IFK Norrköpings stekhete anfallare. "Det är jättehärligt", sa Pontus Almqvist efter 4–1 mot Malmö FF.

15 mars 2019 21:00

LÄS MER: IFK vände till storseger mot MFF

LÄS MER: Anfallsmagi – det här tände säsongen för IFK

IFK Norrköping har sökt efter både form och rätt spelsystem på försäsongen. Flera av matcherna har lämnat ett frågetecken efter sig. Mot tippade allsvenska toppkonkurrenten Malmö FF var det lite upp till bevis för de vitblå.

Inledningsvis gick det dock trögt och gästerna tog ledningen efter en dryg kvart. Strax före paus blixtrade hemmalaget till med tre snabba mål – Jordan Larsson, Kalle Holmberg och ett självmål – och IFK hade 3–1 efter första halvleken.

– Fina mål, vi behövde verkligen detta för vi har spelat matcher där vi inte kommit upp i den här nivån innan så det var viktigt för oss att komma upp och få fart, men för att stabilisera oss på den här nivån behöver vi göra fler liknande prestationer och jobba vidare. I början fastnade vi lite för mycket i Malmös starka presspel, men vårt första mål gjorde att vi släppte loss lite mer så sen såg det bättre ut. Vi jobbade väldigt lojalt främst i försvarsspelet, sen hade vi stunder där vi slarvade med bollen och fick lite för stort tryck på oss men sammantaget bra, sa IFK:s manager Jens Gustafsson i den mixade zonen på Östgötaporten.

Efter paus fick IFK-målvakten Isak Pettersson visa sin klass flera gånger, och räddades dessutom av sina stolpar vid två tillfällen. Istället avgjorde inhopparen Pontus Almqvist fram till 4–1 i slutet.

19-åringen har visat sin målfarlighet hela försäsongen och nu slog han till igen efter bara tio minuter på planen.

– Det är de här poängen som har fattats tidigare, jag har alltid kommit till avsluten, men saknat sista fokuset. Kul nu att det blir mycket mål, bara att fortsätta så. Det är jättehärligt. När man gör mycket mål faller det mesta på plats efter ett tag, jag har mycket att jobba på också men känner ändå jag är på rätt väg så det är härligt, sa Pontus.

Han utmanade Lasse Nielsen i MFF-försvaret och snodde helt fräckt bollen, kom fri och överlistade Johan Dahlin.

– Jag visste nästan innan att han (Nielsen) skulle toucha bollen med klacken och försöka flytta över den till andra sidan så jag kom i full fart och petade liksom förbi honom, och väntade ut målvakten så jag bara kunde placera in den lätt i hörnet. Det var fint faktiskt.

Typiskt en måltjuv på språng?

– Ja, precis...

Han börjar bli en van målskytt efter den starka försäsongen:

– Är väl runt åtta mål och tre assist på fem-sex matcher, tror jag. Det är fint, och spelar ingen roll om det är Sylvia, U 21- eller A-laget, det är bara att ge 100 procent när man får chansen. Mot Malmö, som också är ett jättebra lag, blir bara pricken över i:et.

Vad har egentligen hänt sen förra säsongen?

– Jag känner mig fysiskt och psykiskt starkare, lärde mig jättemycket när jag var utlånad. Sen försöker jag spela enkelt, använda farten mycket och inte dribbla för mycket. Att fokusera på offensiven mest passar mig jättebra.

Närmast väntar norska Sarpsborg på onsdag. Då saknas Ian Smith, Lars Krogh Gerson, Alfons Sampsted, Isak Bergmann Jóhannesson och Oliver Stefánsson, som alla är på landslagsuppdrag med sina respektive nationer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander