PODD: Skyttekungen jobbar för ny chans

IFK:s skyttekung får kämpa för speltid den här våren. ”Jag tycker att jag ska spela från start", säger Kalle Holmberg.

4 maj 2019 11:30

Delad allsvensk skytteligaseger 2017 och delad intern målkung 2018.

Men ingen kan leva på gamla meriter.

Med Christoffer Nyman tillbaka på Östgötaporten och en pånyttfödd Jordan Larsson har Kalle Holmberg halkat ut från startuppställningen, undantaget när Nyman har varit skadad och Larsson avstängd.

Två starter, fyra inhopp och ett mål är Örebrosonens allsvenska facit hittills. Ingen superkatastrof kanske men inget som Holmberg gör frivolter av heller.

Det konstaterar 26-åringen utan att hymla när han gästar vår podd Vita Stjärnan.

– Man vill ju alltid spela, så är det ju. Men nu är det en konkurrenssituation och det visste vi om innan säsongen. Just nu, när vi spelar det här systemet, tampas ju forwards om bara två platser också.

– Men man kan inte lägga sig ner och skita i det. Man måste jobba hårt och verkligen visa att man ska spela. Och till slut, när man får chansen, då får man ta den. Jag tycker själv att jag är i bra form och ska spela från start. Men det är Jens (Gustafsson) som tar ut laget och då får man rätta sig efter det, säger Holmberg som även har Simon Skrabb att tävla mot om speltiden.

Blir det extra pressande att leverera på ett inhopp då, att man kanske överjobbar i stället?

– Det gäller att ta det på rätt sätt, framför allt att man inte överreagerar, gör något för hastigt eller dumt. Man ska spela sitt spel. Inte jaga mål eller assist, utan göra jobbet.

Hur ser du på dina huvudkonkurrenter Nyman och Jordan?

– Det är två fantastiska människor som jag tycker om väldigt mycket. De är bra på att göra andra bättre. "Totte" och jag är gansla lika i spelstilen och Jordan har börjat bra och är med i skytteligatoppen. Det är två bra spelare, absolut.

Holmberg gör heller ingen hemlighet av att han lockas av utlandet. Han kom in från Örebro sommaren 2016 och efter snart tre år i IFK Norrköping vill han gärna vidare i karriären.

Det var riktigt nära i vintras när grekiska Aris Thessaloniki lade ett bud, innan det hela rann ut i sanden.

– Det jag vet om själv är att det var jättenära. Men sen när fönstret stänger kan jag inte fortsätta älta något som inte har blivit. Om man gör det dagliga jobbet och jobbar hårt kommer förmodligen chansen igen, konstaterar han.

Den 31 januari stängde det stora transferfönstret och i samband med första träningsmatchen borta mot Linköping City, två dagar innan, kom allt till sin spets.

– Jag kommer ihåg att jag skulle spela andra halvlek. Sen kommer jag knappt ihåg om jag skulle åka hem efter matchen eller till Grekland direkt. Så nära var det men det är glömt nu.

Var det så enkelt som att IFK inte accepterade vad klubben hade erbjudit?

– Det var något åt det hållet.

Proffsdrömmen lever fortfarande i högsta grad och Thessalonikis intresse verkar inte ha avtagit för Kalle Holmberg vars kontrakt går ut efter säsongen.

– Det var någon journalist som ringde och sa att de fortfarande var intresserade. Men jag själv har inte hört något från min agent. Spåret nu är väl att köra på och sen får man se vad som händer i sommar.

IFK har hackat en del i den allsvenska upptakten, både gällande prestation och poängplockande.

– Vi har spelat relativt bra i varje match men haft ett par dippar i några, konstaterar Kalle Holmberg som efterlyser en bättre insats över 90 minuter.

Endast en seger på sex matcher placerar laget på tionde plats, förvisso bara fyra poäng efter en kvartett med elva poäng. Däribland måndagens motståndare Elfsborg på bortaplan.

– De hade ett tufft fjolår men nu har de i alla fall studsat tillbaka poängmässigt. De har gjort det jättebra i år, de matcherna som jag har sett eller som vi har gått igenom. De har mycket bra bollinnehav och är framför allt bättre offensivt än defensivt skulle jag säga.

Ditt tips inför måndag?

– 2–0 till oss, svarar Kalle Holmberg.

Podden innehåller självklart en hel del annat. Bland annat en botanisering i Kalle Holmbergs "Örebroliv", kärleken till moderklubben Rynninge där brorsan August fortfarande spelar, familjekompisen Alexander Axén som senare blev hans tränare i ÖSK och valet mellan hockey och fotboll i tonåren.

Och på tal om hockey: Podden gör även en summering av Vita Hästens säsong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh