PODD: "Klar femma för säsongen"

Från sin plats som klackledare har Pontus Franzén fått se Curva Nordahl växa fram. "Nu är det ingen som kommer hit och leker med oss", säger han.

6 december 2018 14:06

Säsongen som gick landade IFK Norrköping på en andraplats där man hade häng på AIK i guldkampen ända in till de sista minuterna egentligen.

Pontus Franzén har följt IFK under många år, från säsongerna i superettan till dagens läge där klubben har börjat befästa sin plats i toppen av svensk fotboll. När han får summera sina intryck av 2018 kommer svaret snabbt:

– En klar femma för säsongen, säger han i podden Vita Stjärnan.

Den rutinerade klackledaren, som även tidigare har varit ordförande i Peking Fanz, tycker laget gjort en guldsäsong även om det inte räckte hela vägen för att utmana AIK.

– Ser man till förutsättningarna och vad vi tappade förra säsongen och den här säsongen finns det inget annat betyg än fem plus tycker jag.

Annars handlar mycket i podden om hur det är leda klacken och att följa IFK från sidan.

Inte minst om hur Curva Nordahl växte fram inför succéssäongen 2015.

– Vi hade länge försökt hitta vårt hem på "Parken", ända sedan vi flyttade från Östra. Det var en liten process att hitta något och där ska jag säga att jag inte var med alls i det snacket. Man hade lite olika förslag. Initiativet kom lite från oss men mycket från IFK också. Det fanns ett par personer i klubben som verkligen ville satsa på den här stora kortsidan och vi högg på det, säger Franzén och fortsätter:

– Mårten (Jacobsson) var drivande och "Munken" Karlsson som var klubbdirektör då också. De har vi mycket att tacka för det. Sedan är det ett gäng i Peking Fanz som gjort ett jättejobb. När det väl blev bestämt gällde det att få dit folket och att få folk att stanna kvar där. Även om vi har en dålig publiksiffra är det bra med folk på "Curvan" nuförtiden. Det är ett kul fenomen.

Numera finns det två klackledare igång på varje hemmamatch. Pontus Franzén och en till. Målet är att få med så många som möjligt så det inte bara är kärnan som sjunger med i sångerna.

– De i mitten är med på tåget. Ju längre ut på kanterna man kommer, desto mindre drag är det. Om vi får med dem mellan mitten och kanterna så har man en bra klack. Det gäller att bygga en kultur där alla känner att man förväntas bidra litegrann.

Franzén passar också på att slå hål på en myt.

Även om han kan tyckas stå vänd med ryggen mot matchen långa stunder så är det inte mycket av värde han går miste om på planen.

– Myten är att den stackaren ser ingenting på matcherna men jag ser allt. Jag har missat ett mål på flera säsonger, det var Linus Wahlqvist som sköt ett långskott hemma mot AIK för några år sedan. Det kom som en blixt från klar himmel. Annars inget och det beror på att när det är spännande på planen kollar ingen på mig i alla fall, då kollar jag också på planen. Så jag ser allt. Man lär sig lite hur folk reagerar och när anletsdragen drar sig åt ett visst håll är det dags att kolla på planen.

Under åren från 2015 har antalet personer på Curva Nordahl stadigt vuxit och nyligen sa Mårten Jacobsson att klubben hoppas ha en full kortsida stadigt inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Jag var helt salig första matchen vi var 1 500 personer på "Curvan" och det var halvfullt. Då tänkte jag att det kommer man inte få uppleva så många fler gånger så slicka i dig nu. Men det har visat sig att det håller. Jag tror på en riktigt bra försäljning inför 2019 med en andraplats i bagaget och förhoppningsvis en hemkomst. Om det nu är någon som lyssnar i Braunschweig... "Totte", vi längtar efter dig, säger Franzén och skrattar när Christoffer Nymans eventuella återkomst i IFK-tröjan kommer på tal.

När det gäller val av sånger för olika tillfällen och lägen i matcherna måste Pontus Franzén känna av stämningen. Lika så hur man får igång klacken beroende på resultatet.

– Om man ligger under gäller det att vädja till folks moral på något sätt. Någon gång när det är kört och man skulle ligga under med 3–0 får man köra en annan taktik; nu när vi ändå är här kan vi lika gärna göra något kul av det och visa vilken grym "Curva" vi är. Det handlar om taktik i olika lägen.

Man har egentligen knappt sett hur "Curvan" är i motgång än, är det känsligt för om IFK skulle ligga i botten?

– Det tror jag nog kanske. Men under korta stunder av motgång har den skött sig exceptionellt bra. Mot Göteborg hemma till exempel, att ligga under mot ett bottenlag när man jagar guld är inte så roligt. Det kan knäcka en klack, men där var "Curvan" riktigt bra.

Matcherna på planen är en sak, men det finns förstås en kamp på läktaren också.

– Vissa matcher mot Stockholmslagen förr var man ganska körd på förhand. Men nu är det ingen som kommer och leker med oss längre. Vi ska äga vår "Park", betonar Pontus Franzén om hur stödet för IFK vuxit sig så starkt på senare år.

I podden blir det även en djupare summering av säsongen som gick ur ett supporterperspektiv, en titt på vad IFK behöver inför nästa år, snack om helt andra tider i superettan där inte minst bortamatchen mot Boden (förstås) kommer upp igen, hur sånger och ramsor egentligen kommer till och mycket mer.

Som vanligt även lite hockeyfokus på slutet med snack om Vita Hästens senaste matcher i allsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson