Peter Hunt: "Vi gör goda affärer"

Ett topplag de senaste åren. "Jag ser möjligheter att avsevärt förbättra vår ställning", säger IFK-ordföranden Peter Hunt om framtiden.

9 februari 2019 16:30

LÄS MER: IFK vill värva för långsiktighet

LÄS MER: Pappa Therns hyllning av 15-åringen

Han klev in i en klubb med tuffa ekonomiska förutsättningar. 2009 tvingades man till och med be spelare och anställda att gå ner i lön för att överleva. Det är en bit från där man är idag.

Peter Hunt sitter i ett av spelarbåsen vid träningsanläggningen i Portugal och tittar ut över planen där laget kör sitt sista pass för det här lägret.

Han säger:

– Mycket har förändrats, just den ekonomiska basen. Jag trodde när jag tillträdde att man skulle kunna ordna det lite snabbare, men det tar sin tid.

IFK Norrköping omsätter idag 114 miljoner enligt det bokslutet som kommer presenteras på årsmötet. Det har gått fort uppåt de senaste åren i takt med att spelare utvecklats och sålts från Östgötaporten efter SM-guldet 2015.

– Nu är vi uppe i den här värdekedjan. Och vi kommer ta steg ytterligare, jag ser möjligheten att avsevärt förbättra vår ställning och även då sportsligt. Bokslutet för förra året landar på elva–tolv miljoner plus men då har vi tagit höjd för kostnader som vi skulle ha kunnat skjuta framför oss men vi har velat rensa. Då är inte David Moberg Karlssons övergång med i de siffrorna heller, så vi gör goda affärer.

Vart ska ni framåt och hur ska ni ta de stegen?

– Att etablera sig i toppen av svensk fotboll över tid kräver pengar. Den korrelationen har vi tjatat om och den vet man ju om. Jag ser att det är ett betydligt större intresse för IFK nu. Det ger möjligheter att ta steg med nya partners, även på riksnivå och internationellt. Ju mer vi spelar i Europa desto mer ökar möjligheterna. Sedan måste vi sköta våra finanser på många plan, säger Hunt och fortsätter:

– Vi driver gym, restaurang och tittar på eventuellt sportgymnasium ihop med andra aktörer för att ha intäkter vid sidan om till att stärka upp den här verksamheten.

Han ser stor potential i arenan och ytorna omkring där det finns möjligheter som inte utnyttjas i närheten av till fullo idag.

Vad kan ni göra mer där?

– Vi pratar som sagt om skolverksamhet, sporthallar och att ytterligare bygga ut för kontor. Att få ett större flöde av människor. Kanske delvis minska publikkapaciteten en aning. Inte så dramatiskt, men om jag säger "Parken", så har den stått färdig i tio år och hur många gånger har det varit fullt? Tre gånger? 16 000 speglar inte intresset. Kanske hellre att vi har 13 000 och det är ett jäkla tryck. Då kan man jobba med prisbilden istället.

Men om ni vill få upp intresset så ökar behovet av platser också.

– Absolut, det är en avvägning. Sedan kommer tv-avtalet som ger mycket. Det kommer längre fram (Discovery tar över från 2020) som ger oss en skjuts uppåt, där jag tror att en hel del allsvenska klubbar nallat av det redan. Det har inte vi gjort, det som kommer det kommer och blir ett bra tillskott.

IFK:s själ har varit att utveckla och sälja spelare, nu kan ni samtidigt köpa spelare på nivåer ni inte kunde tidigare – vad är klubbens modell framåt?

– Jag tror vi måste upp där också, om vi värvade en spelare för två miljoner för tio år sedan så var det ett enormt risktagande. Idag kostar varenda spelare de pengarna. På något sätt måste vi upp även på inköpssidan, men det har visat sig att vi har en bra modell där och Stig (Torbjörnsen, scouten) har en viktig roll. Inte minst för alla spelare han säger nej om, svarar IFK-ordföranden som ser att klubben också kommer vara beroende av spelarförsäljningar ytterligare ett tag framöver.

I det långa reportaget som magasinet Offside gjorde om IFK Norrköping pratade Peter Hunt om klubbens möjligheter på sikt.

Du sa att ni kommer vara den överlägset starkaste idrottsklubben i Sverige vid sidan av Malmö FF inom en treårsperiod, kan du utveckla det?

– Det har att göra med fastighetsutveckling. Och vi har fortfarande mark som vi skulle kunna exploatera och utnyttja de möjligheterna. Det är rejäla pengar om man gör det på rätt sätt. Jag vet att det är känsligt och det har skrivits om kommunal dopning, och att vi skulle ha fått något gratis, vilket det definitivt inte är. Vi har tagit sådana risker, tagit på oss ett lån på 300 miljoner och kämpat den här tioårsperioden så att vi nu kan se uppsidor av det.

– Sedan har marknaden spelat oss i händerna, att byggmarknaden förändrats och så vidare. Men där ser jag möjligheten att förädla ytterligare.

I år ska ni spela på två fronter, även med Europaspel, vad kräver det av föreningen?

– Det där förstår jag inte att alla säger för att vi ska spela de här kvalmatcherna. Om vi ska ut är det klart att det blir slitage och att truppen kanske behöver bli lite bredare men det är det ledarstaben bygger upp nu för att vi ska vara mer härdade för belastningen.

Frågan kommer ju för att ni inte har lyckats där tidigare.

– Absolut, vi har varit för tunna. Och det kan hända att vi kommer stärka upp lite redan i det här fönstret. Det pågår något.

Det är någon på gång in?

– Ja, det är det. Det har jag sett att Jens (Gustafsson) har antytt också, sedan vet vi inte hur det faller ut, men vi tror nog att någon eller några kommer in.

Inom kort tid?

– Det tror jag.

Att stärka upp marknadssidan har varit ett viktigt arbete för klubben i vinter. Där har man legat efter och vill bli bättre. Ett nytt koncept lanserades förra månaden där man vill kunna erbjuda sina partners mer – och även nå längre ut.

Man brukar säga att det som tar tid att bygga upp kan gå snabbt att rasera, vad är fallgroparna för er framåt?

– Att vi missbedömer spelartruppen och börjar göra dåliga sportsliga resultat. Då kan det gå fort. Vi kan peka på Göteborg, Helsingborg och Elfsborg till exempel. Där måste vi vara väldigt uppmärksamma på vilken kvalité och sammansättning vi har i laget och på det runt omkring. Skulle vi ligga tia–tolva i år, då ringer alla varningsklockor.

Om du väljs på årsmötet den 27 februari kommer det bli dina två sista år som ordförande?

– Som det känns nu. Jag har varit i tio år redan och det skulle då bli tolv. Det känns som att lite nya krafter borde komma in, även om jag brinner för det här. Allting har ett slut, jag har sagt att jag vill ha ett guld till. Osvuret är bäst, men jag ser en bortre gräns.

Vill du vara involverad i vem som ska bli din efterträdare?

– Gärna om jag får frågan. Men det är årsmötet som bestämmer till syvende och sist. Det finns duktiga föreningsmänniskor, jag är inte orolig. En fråga mer för hela Fotbollssverige är om man ska arvodera sin ordförande. Då blir urvalet större. Det är inte kopplat till mig, jag skulle aldrig kunna tänka att begära det, men för framtiden. Det blir mer ansvar och pengar, omsättningar som ökar och stora värden att hantera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson