Pappa Therns hyllning – av 15-åringen

Simon Thern fick ett läger på Östgötaporten i stället – av en särskild anledning. "Det har blivit en ny gnista i vardagen", säger han.

9 februari 2019 11:00

LÄS MER: Babylyckan: Simon Thern har blivit pappa

Värmande vårsol och gröna planer i södra Portugal.

Men Simon Thern stannade hemma från IFK-lägret och fick uppleva vinterns snöigaste vecka i Norrköping i stället.

Han blev "föräldraledig" med fotboll på hemmaplan.

– Jag blev pappa förra torsdagen och sen fick vi stanna kvar några dagar extra. De åkte ju i lördags och då kände vi att det är lika bra att jag stannar hemma. Då kom jag överens med Jens (Gustafsson) om att träna med Sylvia i stället. Jag fick ändå två matcher på januariturnén (med landslaget) och även om jag missade de två senaste matcherna här hemma är jag ändå i hyfsad form, berättar Thern i pressrummet inför fredagsträningen på Östgötaporten.

Var du inte lite skadad också?

– Jag fick en liten smäll på knäet men jag hade kunnat vara med där nere och spelat.

Och nu är du helt återställd?

– Tillräckligt i alla fall, säger han och ler.

Han, sambon Vendela och dvärgspetsarna Bosse och Börje har nu fått sällskap av lilla Lilly.

– Alla säger att det går inte riktigt att beskriva och så är det också. Det förändras ju. Vi åker in två och åker hem tre. Det är ju helt otroligt egentligen. Det har blivit en ny gnista i vardagen, verkligen, konstaterar Simon Thern om det färska föräldraskapet.

Vem har bestämt namnet Lilly?

– Det har hon bestämt, haha. Det var inte så mycket att säga till om även om jag också tycker att det är jättefint. Men det blir mitt efternamn så vi får kompensera med det.

Nästa söndag blir det ytterligare en generation Thern i Norrköping. IFK Norrköping har lottats mot IFK Värnamo i Svenska cupen. För Simon Thern är det en höjdpunkt att se fram mot att spela mot sin moderklubb – som nu åter tränas av hans pappa Jonas dessutom.

– Det blir skoj. Då får vi hetsa lite på varandra. Han tror ju att han ska knäcka Jens taktiskt, haha, och det återstår väl att se. Jag har väl en förhoppning att vi bör kunna mäkta med dem, säger Simon.

Det blir en familjeangelägenhet på många sätt.

– Halva tjocka släkten kommer upp och ska kika. Vi får väl se vilka de ska hålla på. Jag vet inte om morsan är delad, hon hoppas på kryss kanske.

Simon Thern såg IFK:s klara 4–1-seger mot Mattersburg på lägret men var upptagen med träning när de mötte Farense.

Han imponerades av segermatchen mot österrikarna.

– Jag tyckte det såg bra ut. Jag såg även delar av Elfsborg från sjukhuset. Det finns självklart saker som fortfarande kan bli bättre men vi är en bra bit på vägen och skapa något som är riktigt bra, säger han.

LÄS MER: Managern om talangen: Exceptionell"

15-årige Isak Bergmann Johannesson spelade mot Farense och även om Simon Thern inte såg den matchen har han tränat ihop med den unge islänningen. Han har sett tillräckligt mycket av talangen för att kunna göra en bedömning, och den är inte dålig.

– Han är ju så ung så man knappt förstår hur ung han är riktigt. Men han har ju en blick, en passningsfot och en förståelse som är på en högre nivå än de flesta som spelar i IFK Norrköping just nu.

Är det så?

– Oja. Om du är en pojke och spelar med vuxna män, hur ska du kunna göra dig slagkraftig? Jo, du måste ha det andra. Du måste vara snabbare i huvudet och ha en bättre förstatouch, se till att göra rätt saker. Där har Isak alla möjligheter att kunna bli en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare.

LÄS MER: IFK-talang med häftigt spelsinne

Det låter ungefär som när Simon Thern lyfte fram Arnór Sigurdsson förra våren, ett par månader innan han blev IFK:s dyraste försäljning någonsin till CSKA Moskva. Men Thern är noga att påpeka att det trots allt skiljer ett par år mellan dem.

– Man kan inte förvänta sig att Isak ska komma in och lyfta oss till en ny nivå. Han behöver spela matcher på seniornivå och där tror jag säkert Sylvia kan vara lysande för honom. Han är fortfarande barn i kroppen och det kan man inte stressa fram. Det kan vara lite tidigt att slå sig in hos oss i år, inte minst med tanke på vad vi har, men inom ett år kan det vara dags. Han kommer bli en bärande spelare i IFK Norrköping som de kommer tjäna mycket pengar på en vacker dag.

Det isländska spåret och alla spelare som har fått ett lyft i Norrköping kan det knappt skrivas nog om. Simon Thern nickar instämmande.

– Alla de killarna har ofta ett speciellt sinne. Både Arnór, Alfons (Sampsted) och alla de som är här. De är beredda att lägga ner ett extremt hårt arbete. Om jag jämför med de jag har spelat med tidigare så är det den stora skillnaden. De är beredda att göra mer än de svenska killarna, säger han.

De verkar kämpa extra för att kunna ta sig från ön?

– Lite så. Plus seriositeten. Om vi är ute och springer och vi ska ha konditionsträning så flyttar de sina barriärer medan de andra kanske mer ligger i en klunga i en bekvämlighetszon. De pressar sig inte. De blir varken sämre eller bättre och då ligger man liksom kvar. Medan de springer tills deras lungor inte klarar av att pumpa mer, i princip. Sånt kan man ju träna upp men det kommer inte av sig självt.

Det krävs väl psyke framför allt?

– Så är det ju. Och det kan ju alla ha, om man vill.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh