"Nu är det vi som ska ta större ansvar"

Två hemvändare, kompisar – och två potentiella lagkaptener? Varken Alexander Fransson eller Christoffer Nyman räds uppgiften.

8 februari 2019 15:51

LÄS MER: LIVE: Följ IFK:s läger i Portugal här

LÄS MER: Norrköpingskillen imponerade i debuten

Alexander Fransson kom hem från Basel i somras. Christoffer Nyman under vintern från Tyskland. Båda med enorma IFK-hjärtan som pumpar under tröjan. Båda med erfarenheter från klubbens utveckling de senaste åren.

– Från SM-guldåret och efter det märks det att klubben har närmat sig toppen. Nu är vi där uppe där vi hör hemma, vi har tagit ytterligare kliv både på och utanför planen. Det är kul att det börjar bli som en storklubb, säger Fransson efter lagets sista träning på anläggningen vid Amendoeira Golf Resort på Algarvekusten.

Sju dagar i Portugal, med två matcher, har betytt viktig tid tillsammans för laget.

– Det har varit en bra vecka, två bra matcher. Vi har inte tränat överdrivet mycket egentligen utan det har varit fokus på matcherna, säger Fransson.

För Christoffer Nyman har det inte blivit så mycket av varken träning eller match, en smäll mot utsidan på knäet på första passet har spökat.

Det har inte blivit riktigt som du tänkt.

– Absolut inte, men jag hade egentligen kunnat träna idag. Vi kände väl att det var bättre att sikta på nästa vecka och träningsmatchen på tisdag. Det ska nog gå bra.

Både han och Fransson är medvetna om att de är hemma för att ta ett stort ansvar i det ”nya” IFK där stöttepelare som Andreas Johansson och Daniel Sjölund lämnat.

– Nu är det vi som ska ta mer ansvar. Innan hade vi några som var äldre än vi, det är lite skillnad, säger Fransson.

Hur är det utan Johansson och Sjölund?

– Det är lite ovant. De tog större ansvar när de var här, man kunde alltid vända sig till dem. Nu är det vi andra som fortfarande är hyfsat unga i alla fall som får ta ett större ansvar. Det tycker jag vi ska göra också. Vi har ändå varit med ett tag, är från Norrköping och tycker själva att vi ska ta för oss mer, säger Nyman.

Kompisarna vid sidan av planen har följt varandras karriärer. Nu har de också tagit samma steg, både ut i proffslivet och sedan hem igen.

Vad betyder IFK för er?

– Jag har ändå spelat i IFK sedan jag var fem år, det är på något sätt som att komma till min andra familj. Jag är en supporter av klubben. Det har jag alltid varit. Jag tror det är ganska självklart vad det betyder för oss båda, säger Nyman.

Fransson:

– Samma här, man har varit supporter sedan barnsben egentligen. Jag kom till IFK som ung också, klart det betyder mycket att det går bra för klubben.

Hur mycket reflekterar ni över IFK:s utveckling och att ni två också varit en del av den resan?

– Första gången jag tänkte på det var faktiskt när vi gick upp till allsvenskan från superettan. Då fick jag en tanke; wow, vad coolt att jag fick vara med om det här. Sedan med i toppen och så få vinna allsvenskan. Det är häftigt när man resonerar i huvudet vad man upplevt. Och vi har fler år kvar också, säger Nyman.

Resan är inte slut än.

– Den har bara börjat förhoppningsvis, säger Fransson med ett leende.

Båda har fått chansen i A-landslaget, och liksom flera andra svenska spelare kommit tillbaka till allsvenskan från proffslivet för att hämta ny luft.

Få en nystart och hitta glädjen.

– Allsvenskan är ganska underskattad. Det finns många bra lag i ligan, många duktiga spelare. Jag ville hem och hitta glädjen och tryggheten igen. Starta om på nytt. Jag hade det inte dåligt i Basel men jag är i en ålder där jag behöver speltid. Det har blivit ett bra val för mig, säger Fransson medan övriga laget lämnar planen för att åka tillbaka till boendet på området.

Finns det ett driv att komma ut i proffslivet igen i framtiden?

– Kommer den tidpunkten att jag känner mig redo, då kommer den. Men jag har varit hemma så kort tid än, jag försöker fortfarande komma till ro i Norrköping, säger Nyman.

– Det har funnits lite intresse men inget som var riktigt nära. Det ska vara extremt bra om jag ska lämna IFK. Jag känner mig glad och trygg hemma, svarar Fransson.

En av de stora frågorna inför säsongen 2019 är vem som ska axla ansvaret som lagkapten i IFK nu när Andreas Johansson flyttat hem till Halmstad.

Att både Alexander Fransson och Christoffer Nyman är högaktuella är ingen hemlighet.

– Det är väl båda vi som får ta ansvar där egentligen. Båda vi två har varit ute och med i landslag så det är ganska rimligt om det skulle bli någon av oss. Men sedan är det upp till Jens (manager Gustafsson), säger Alexander Fransson.

Vill ni båda?

– Det skulle vara en jättestor ära. Oavsett vem blir det lite att man jämför sig med den förre (Andreas Johansson) och det ska man inte göra. Det går inte. Det är väldigt viktigt att man inte gör det, säger Christoffer Nyman som inte fått chansen att ha bindeln än på försäsongen.

Det har Fransson två gånger om, både mot Elfsborg och Mattersburg.

– Två träningsmatcher. Det är egentligen inte mer än att man har en bindel runt armen, men det är en stor ära också, säger mittfältaren om den heta frågan som ska få sitt svar under våren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson