Krogh Gerson – om räddningen

"Extramålvakten" Lars Krogh Gerson såg till att IFK Norrköping undvek en ny förlust. "Det var bara att få bort bollen", sa backen om sin sena superräddning.

8 april 2019 22:44

LÄS MER: Så bra var IFK-spelarna

LÄS MER: Chanser, inga mål, känns bekant

0–0 mot AIK innebar första poängen för säsongen för IFK Norrköping. Laget dominerade och jagade ett segermål första timmen, utan att få utdelning på de, trots allt, ganska få rejäla chanserna. Mot slutet var det istället gästerna som tog över och skapade några riktigt vassa lägen. Isak Pettersson räddade två av dessa, men tredje gången krävdes hjälp av backen Lars Krogh Gerson. Chinedu Ogbuke Obasis avslut var på väg mot det tomma hemmamålet när Krogh Gerson slängde sig fram och lyckades styra undan bollen precis före mållinjen.

Någon räddande ängel ville han dock själv inte se sig som.

– Det var fler som räddade poäng, Isak hade en bra räddning innan det där och det var väl en laginsats. Jag hade någon instinkt om att ifall han räddade och returen skulle gå på bortre ville jag vara där, och nu blev det så och då var det bara att få bort bollen, sa Krogh om situationen med tolv minuter kvar på Östgötaporten.

Hur ofta händer nåt liknande?

– Inte så ofta, någon gång per år brukar det nog vara. Tror jag hade någon sån i början av förra året också, mot Helsingborg i cupen där jag gjorde någon bicycleta runt linjen också, sa han i den trånga mixade zonen.

Den luxemburgske landslagsmannen har testat på ett flertal olika positioner på planen, men ännu inte målvakt.

– Nej, men det kanske är nästa efter det här, sa han med ett leende.

Krogh Gerson var avbytare i premiären mot Helsingborg, men fick nu chansen från start i trebackslinjen.

– Sista 90 minuter jag hade var en landskamp för ett tag sen. Försäsongen har varit lite fram och tillbaka, den har inte varit perfekt men vi har ganska bra konkurrens i laget också, fått in några danskar som är duktiga så det är krig om platserna. Man får göra sitt bästa så får man se var och om man spelar. Det kändes ganska bra idag, sa han.

Hur känns 0–0 så här efteråt?

– Det blev lite mer att göra när AIK bytte in två helt nya forwards som är duktiga, och vi blev väl lite trötta efter ett tag också. Men vi var så pass bra en timme. Tråkigt vi inte fick utdelning på vår press och vårt spel. Det blir lite naturligt att de tog över sen, det är inget dåligt lag vi möter heller.

Efter förlusten i första omgången har nu i alla fall även IFK tagit poäng i årets allsvenska, och Krogh Gerson tycker att laget är på rätt väg.

– Vi tar med oss en bra prestation härifrån, speciellt som det såg så dåligt ut förra helgen. En poäng nu så får vi vinna nästa istället, sa han.

IFK:s manager Jens Gustafsson fick se två olika halvlekar och tyckte oavgjort blev rättvist.

– Vi spelade en energifylld, tempostark, löpstark första halvlek med bra passningsspel, egentligen inget att klaga på där. Väldigt väldigt bra och då vet man att man sällan ser två likadana halvlekar. Nöjd och stolt över hur vi uppträdde första, sen växte AIK in i matchen och vi fick jobba för att freda vårt egna mål sista kvarten där de har två jättechanser. Vi vann mer än en poäng – även framtidstro, sa Jens på presskonferensen.

Matchfakta

IFK Norrköping–AIK 0–0

Varningar, AIK: Karol Mets, Sebastian Larsson, Chinedu Obasi. Domare: Andreas Ekberg, Lund. Publik: 14 162.

IFK Norrköping: Isak Pettersson – Lars Krogh Gerson, Kasper Larsen (Rasmus Lauritsen, 88), Filip Dagerstål – Ian Smith, Sead Haksabanovic (Alexander Jakobsen, 81), Alexander Fransson, Simon Thern, Gudmundur Thórarinsson – Christoffer Nyman (Kalle Holmberg, 78), Jordan Larsson.

AIK (3–5–2): Oscar Linnér – Panajotis Dimitriadis, Per Karlsson, Karol Mets – Daniel Sundgren, Sebastian Larsson, Enock Kofi Adu, Saku Ylätupa (Jack Lahne, 46), Rasmus Lindkvist – Chinedu Obasi (Henok Goitom, 81), Tarik Elyounoussi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander