Jag skulle lägga min röst på Vall

0–3 hemma i ett genrep låter inte så jädra sexigt eller imponerande.

26 mars 2019 06:00

Men jag sitter hyggligt lugn i båten, och det verkar Jens Gustafsson göra också. "Vi är redo", var IFK-managerns korta sammanfattning inför söndagens premiär i Helsingborg.

IFK mötte ett av Nordens bästa lag på Östgötaporten och saknade bland annat tre femtedelar av mittfältet. Dessutom var Rosenborgs segersiffror kanske inte en exakt spegling av matchbilden. Men målen såg lite billiga ut och försvarsspelet måste upp minst en nivå.

Så vi kan väl börja i backlinjen, om man ska försöka stolpa upp en startelva till Olympia.

En ledande fråga: vem är den första försvararen som tas ut till match? Det finns säkert ett svar i en IFK-pärm och i Gustafssons huvud men för en utomstående är det inte lika klockrent.

Jag ser snarare fem ungefär lika jämnbra som tillsammans får försöka lappa över luckan efter Andreas Johansson på ett nytt sätt.

Att döma av laguttagningarna skulle jag tippa på Filip Dagerstål, Rasmus Lauritsen och Kasper Larsen i nuläget, med ett litet frågetecken för vem av danskarna som ska spela i mitten och till vänster. Rent "mentalt" vore det kanske bättre att köra med Lauritsen centralt. Han är sist in i laget och jag tror inte han har superkoll på exakt vilka skor det finns att fylla ut efter Antes flytt.

Undantaget ett frågetecken för om Simon Thern hinner bli skadefri känns mittfältet glasklart på fyra punkter: det blir Ian Smith, Alexander Fransson, Thern och Sead Haksabanovic. Vänstervingen känns öppen mellan två spelare med helt olika egenskaper: bolltrillaren Gudmundur Thórarinsson och bulldozern Johannes Vall.

Sett till spelsystemet och vilka andra som spelar i laget skulle jag nog lägga min röst på Vall, inte minst för att få lite variation. Han var också den som var det stora utropstecknet mot Rosenborg med sin raka, okomplicerade spelstil. Peta, stick, tryck undan försvararen och kom till inlägg. Standardupplägg 1A men Vall löser det med sin oxfysik. Hans solonummer i första halvlek när han gick från att vara siste man, under press dessutom, till att brotta sig förbi tre spelare på 50 meter och slå ett inlägg från hörnflaggan, satt man bara och skrattade åt.

Slutligen anfallet, där det inte direkt saknas alternativ. Christoffer Nyman (som äntligen blev tillgänglig för media efter en månad i karantän) känns självklar, trots att han är en bit från full form. Där bakom känns det oavgjort mellan Kalle Holmberg och Jordan Larsson. Möjligen att träningsveckans dagsform kommer avgöra.

En annan tung faktor i sammanhanget är Jordans återkomst till Olympia efter det beska avskedet till delar av HIF-publiken hösten 2016.

Tändvätska lär inte saknas när Jordan Larsson nu ska visa upp sig i IFK-tröjan på hemmaplan. Om han kan ligga på rätt sida i den mentala balansgången skulle jag satsa på honom från start.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh