IFK:s planer för tiden mellan säsongerna

Fotbollsträningen är över för det här året. IFK Norrköping rundar av med lite andra aktiviteter.

Lars Krogh Gerson har tuffa landslagsuppdrag framför sig.

Lars Krogh Gerson har tuffa landslagsuppdrag framför sig.

Foto: Per Karlsson/TT

Fotboll2019-11-11 14:00

Allsvenskan avslutades förra helgen. Djurgårdens guldfirande innebar en del förstörelse på Östgötaporten, vilket gjorde att IFK inte kunde träna på sin arena förra veckan.

– Vi fick hyra in oss på konstgräset i Lindö. Där fick vi se Stefan Thordarson göra comeback. Han drog på sig skorna när det saknades en "gubbe". Han kan fortfarande, säger IFK:s assisterande tränare Stefan Hellberg med ett skratt.

Nu ska den ordinarie arenan i stort vara klar att användas igen, men IFK-truppen väljer att avsluta den gemensamma träningssäsongen med andra aktiviteter.

– Så här pass sent är det svårt att uppnå den rätta inställningen, både bland spelare och oss ledare. Det är nästan att man blir mer rädd för att dra på sig någon skada om man inte är helt koncentrerad. Ren fotbollsträning i det läget är heller inget någon har nytta av för att ta med sig in i nästa säsong, säger Hellberg.

Under måndagen stod padel på schemat, på tisdagen väntar ett vanligt styrkepass, onsdagen är ledig och torsdagens planer ännu inte spikade. Därefter blir det semester, eller snarare träning på egen hand för de flesta.

– En vecka helt ledigt blir det, sen kommer en del att bedriva sin träning här där främst "Falken" (fystränaren Marcus Falk Olander) finns, en del på andra platser. Det är mest fys det handlar om och alla har fått sina egna program. Det här har ändrats otroligt mycket på bara senaste tio åren. Professionaliteten har ökat rejält, och även konkurrensen, så det går inte att komma tillbaka i januari utan att ha tränat. Då har man inte en chans, säger Hellberg.

– Det är även lite av en utbildning i sig för spelarna. De tränar inte för att vi ledare säger att de ska det utan för att de själva ska vilja bli bättre.

Ett antal IFK-spelare har viktiga landskamper framför sig den närmaste veckan. Simon Skrabb är med Finlands trupp som EM-kvalar hemma mot Liechtenstein (15 november) och borta mot Grekland tre dagar senare. Chansen att kvala in till sommarens EM-slutspel är goda för Finland. Tar man två poäng till är det helt klart.

För Lars Krogh Gersons Luxemburg är det tyngre i botten av kvaltabellen, och det blir tufft igen med bortamöte med Serbien (14 november) och avslutning hemma mot Portugal tre dagar senare.

Sead Haksabanovic Montenegro har en kvalmatch kvar, mot England på Wembley 14 november.

Manasse Kusu och Isak Bergmann Jóhannesson EM-kvalar med Sveriges respektive Islands P 18-landslag.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!