Regnet har upphört och solen tittar fram när IFK Norrköping har sin träning på torsdagsförmiddagen. Med sju man på landslagsuppdrag, och ytterligare några lätt skadade vid sidan, var det bara 16 utespelare, inklusive fystränaren Marcus Falk Olander, ute på konstgräset.

– Det är inte så många, men det är inga större grejer med de som saknades nu. ”Totte” (Christoffer Nyman) är igång på måndag, Thern (Simon) och Kasper (Larsen) också. Jag vet att Skrabb (Simon) också har en lite skavank fortfarande och inte är med i kväll (Finlands EM-kval mot Grekland). Nu har vi ju också lite tid att återhämta oss, fram till måndag vill jag säga för sen måste vi verkligen börja se till att vi är väl förberedda inför Malmö borta, säger Jens Gustafsson, IFK:s manager.

Närmast har truppen ledigt fredag till söndag och samlas igen på måndag.

Artikelbild

| Jens Gustafsson ger spelarna ledigt några dagar innan laddningen inför allsvenskans avgörande.

– Ganska naturligt med några dagars ledighet nu, med tanke på hur vi har tränat och spelat, vi tror det är bäst för ett bra resultat mot Malmö – att vi får tid ifrån varandra faktiskt. Det behövs ibland. Men också för att vi kan få en superkompensation, som det kallas utifrån en fysisk aspekt när vi kommer tillbaka. Nu har vi tränat tufft de här dagarna och kan vila för att sen gå in i ett ännu högre tempo på måndag, säger Jens.

Bortamötet med Malmö nästa söndag kan avgöra en del i fortsatta toppstriden.

– En jättetuff utmaning men också en väldigt inspirerande uppgift att möta Malmö borta, vi tycker vi har ett bra kollektivt självförtroende för att kunna göra en bra prestation där.

Och kanske nolla de också?

– Haha, ja det är ju såklart en målsättning. Vi måste inrikta oss på vårt kollektiva spel, att vi är starkt som lag. 

Åtta omgångar återstår, sju lag finns inom sju poäng i toppen. Det kan bli en het allsvensk höst.

– Det är väl kul, det tror jag alla tycker. Men det är väl som det alltid har varit de senaste åren, att det har varit avgjort sen första omgången vem som ska vinna, sen avgörs det ändå till sist i sista omgången och det kommer det säkert göra även detta år, säger Jens.

Är ni med i det avgörandet då?

– Ja, vi är med i serien…, säger Jens med ett leende innan han fortsätter:

– Vi tycker fortfarande att vi skulle behövt någon poäng till men det är klart, som vi har uppträtt och med det vi åstadkommit senaste tiden, har vi klara möjligheter att vara lite jobbiga mot de övriga.

Det är ändå många lag att passera?

– Ja, och vi har vunnit mycket nu senaste tiden men inget har hänt i tabellen. Sen har det tätnat till såklart men man ska nog inte bli alltför överraskad om det händer saker i tabellen de omgångar som är kvar, det är naturligt att det sker. Det gäller dock att vi koncentrerar oss på kommande uppgift och inte på tabellen, som vanligt.

Jag vet att du tänker så, men en Europaplats måste väl ändå kunna vara en rimlig tanke inför avslutningen?

– Det känns svårt att säga vad som är rimligt i det här. Rimligt är att vi fortsätter jobba som vi har gjort för att vara i den här situationen och det tänker vi göra. Sen tackar vi inte nej till att komma så högt upp som det bara går, säger Jens.

IFK-managern har kontrakt med klubben till och med 2021. Ändå har han i flera medier nämnts som en tänkbar efterträdare till Uwe Rösler, nuvarande tränare i MFF, framöver.

”Jens Gustafsson vet jag att Daniel Andersson är mycket förtjust i och han är med högt upp på listan. Är det Malmö FF:s nästa tränare som kommer till Stadion efter landslagsuppehållet? Kanske, det är inte omöjligt”, säger exempelvis Mattias Larsson, fotbollskrönikör i Kvällsposten.

Jens själv tar det hela med ro.

– Man ska inte tro på allt man hör eller läser…

Men ligger det nåt i det?

– Jag svarade ju innan, man ska inte tro på allt man hör och läser, konstaterar han med ett skratt.