IFK:s Isak var en av de mest givna

Åtta spelare med Norrköpingsanknytning i Janne Anderssons blågula januaritrupp. Fem från IFK. Den mest givne var förstås succémannen mellan stolparna.

3 december 2018 15:23

LÄS MER: Landslaget nästa för IFK:s succévärvning

Den alla pratade om innan var förre AIK-anfallaren Alexander Isak (som kom med), men för mig var det en annan Isak jag plitade ner bland de allra första givna i den här truppen.

Isak Pettersson.

Det hade varit en superskräll om IFK-målvakten inte kommit med, med tanke på den säsong han haft. Det har nästan skrivits allt som går att skriva om den unge burväktarens 2018, men här får han ytterligare ett bevis på sin starka säsong.

Ett helt självklart val av Janne Andersson.

Pettersson har alltså gått från en relativt oprövad målvaktstalang, med en stark debutsäsong i Halmstad bakom sig, till att vara allsvenskans hetaste målvakt, prisad flera gånger om och nu även landslagsman.

Må vara att det är januariturnén och inte det ”riktiga” landslaget, men det är ändå en sensationell utveckling på IFK:s främste den gångna säsongen.

Den såg i alla fall inte jag för ett år sedan.

Övriga då?

IFK har fem spelare med totalt, det har nästan blivit någon slags standardnivå för klubben på den här januariturnéerna. Räknar man med Mujo Tankovic, Kristoffer Olsson samt Tesfaldet Tekie finns totalt åtta spelare med Norrköpingsanknytning med i truppen.

Det säger naturligtvis något om att det görs mycket rätt innanför Östgötaportens väggar numera – och har så gjorts ett tag.

Att Alexander Fransson också skulle komma med räknade jag kallt med. Det kändes nästan lika givet som Isak Petterssons namn på skärmen när truppens namn lyste mot åhörarna. En Fransson hemma igen och med nyvunnet självförtroende efter en tung proffstid hör hemma på den här nivån.

Filip Dagerstål, Kalle Holmberg och Simon Thern kompletterar IFK-kvintetten. Den två förstnämnda kanske lite skrällar ändå, även om Dagerstål varit med förr och Holmberg avslutade säsongen starkt. Thern var en spelare jag själv hade tagit med, men jag var osäker på om Janne Andersson skulle dela den åsikten.

IFK:s bäste målskytt David Moberg Karlsson kom däremot inte med. Han kanske har annat att tänka på snart dock – om turerna runt Sparta Prag når en slutpunkt.

Samtidigt med landslagstruppen utfördes också lottningen till vårens gruppspel av Svenska cupen. IFK fick alltså AFC Eskilstuna (klart sedan tidigare), IFK Värnamo och Assyriska Turabdin i grupp 2.

En grupp som man givetvis ska vinna alla dagar i veckan när 2019 års säsong väl drar igång igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson