IFK-stjärnan: "En bra match för oss"

Han har bra koll på Rosenborg. Det blir en värdemätare för IFK och Gudmundur Thórarinsson i genrepet. "Det är ett lag som ska vinna varje år", säger mittfältaren.

24 mars 2019 11:30

Den isländske 26-åringen möter nästan bara känt motstånd på försäsongen. Först Sarpsborg 08, där han spelade 2013–2014, och under måndagen Rosenborg där han också spelade i knappt två år innan han kom till IFK 2017.

Det är så man tror att du har lagt schemat?

– Haha, man kunde tro det. Men jag har inget med det att göra. Det är kul att träffa gamla kompisar och visa hur bra vi är här.

Gudmundur Thórarinsson har bra koll på Rosenborg, även om det var några år sedan han själv spelade där nu.

– Hyfsat. Det är sju, åtta, nio spelare kvar där så jag känner dem ganska bra. De har en ny tränare i och för sig, men de har ofta samma system ändå. Det blir en bra match för oss inför säsongen. Vi har gjort det bra mot Malmö och Sarpsborg, där vi skapat många lägen. Det är bara att fortsätta så.

Det blir en bra värdemätare?

– Absolut. Det skulle jag verkligen säga. De här två matcherna innan också, det är fantastiska matcher att få inför säsongen.

Hur summerar du din tid i Rosenborg?

– Det var jättebra. Jag kom till ett lag som hade vunnit dubbeln året innan och jag fick spela jättemycket. Sedan vann vi klart, vi satte något nytt rekord där vi ledde med 18 poäng och hade avgjort redan med sex omgångar kvar. Det går lite sämre för dem nu men de vann förra året ändå. De är ganska överlägsna i Norge, en klubb som ska vinna varje år.

Själv känner han att formen är på uppåtgående under den här försäsongen. Det började med en skada efter landslagslägret i Qatar i januari, men nu är han frisk och kör för fullt.

– Det är klart att fokus mest är på säsongen och att toppa formen dit. Det har känts bra på träningarna och jag börjar komma i min toppform nu också. Sedan var det kul att få spela en match inne i mitten också.

Tänkte fråga om det, du var innermittfältare mot Sarpsborg och det är väl ingen hemlighet att det är där du trivs allra bäst egentligen?

– Det var roligt men jag trivs som wingback också. Vi har så pass skickliga spelare i hela laget så det är egentligen skitsamma var jag spelar. Vi spelar bra fotboll oavsett.

Bytet till 3–5–2, ställer det andra krav på dig på kanten? Är det stor skillnad?

– Vi har jobbat mycket med vårt avslutsspel. Jag har bättre koll på vilka ytor jag ska ta och hur jag ska ta hand om den rollen. Men egentligen är det mycket samma. Det är lite mer ansvar för inläggsspelet och det är ännu mer löpningar om det är möjligt. Men det är inga problem för mig.

Gudmundur Thórarinsson går in på sitt sista år på det nuvarande kontraktet. Det ryktades om att det fanns lite intresse för den landslagsmeriterade islänningen i vintras.

Angående att det är sista året på kontraktet vill han dock inte säga så mycket om nu.

– Det får du ta med Jens (Gustafsson, managern). Jag har inga kommentarer på det. Jag försöker hålla fokus på det jag gör här och nu. Det är det bästa. Vi har pratat lite, men det är bara så det är.

De vill ha dig kvar längre då i alla fall?

– Jag vet inte, du får ta det med Jens, svarar "Gudi" med ett skratt.

I veckan fick han chansen att leva ut även sin andra karriär, den som musiker. Ifjol var Thórarinsson med i den isländska melodifestivalen och i torsdags hade han en spelning på en krog i stan.

– Det gick jättebra, det kom mycket folk. Från laget också. Jag spelade i över två timmar, in energi tog helt slut efter showen. Jättehäftigt, det är en del av mig att spela musik också. Det är inget jag tänker göra hela tiden, men ibland. Fokuset är mest på fotbollen, det måste passa så det inte stör i mina förberedelser inför matcherna.

– Jag fick en bra relation med publiken. Jag tror att folk hade mysigt och det är väl målet en torsdagskväll? Att folk ska slappna av och lyssna på lite fina låtar.

På måndagen får han chansen att visa sina fotbollskunskaper inför publiken på Östgötaporten i IFK:s genrep. Jens Gustafsson säger så här om Thórarinssons insater i år – och konkurrensen med Johannes Vall.

– "Gudi" cementerade ett väldigt starkt förtroende förra året. Johannes har också gjort det i den rollen han blivit tilldelad av mig, han har varit hundraprocentig i allt han gör. Det är två spelare med väldigt olika egenskaper, jag ska inte säga att jag har beslutat något där. "Gudi" har börjat komma igång mer och mer och Johannes har gjort det som bäst sedan han kom hit där det verkligen tog fart i januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson