IFK skakade om storlaget

Det var klasskillnad i en halvlek. Sedan lyfte sig IFK Norrköping och spelade jämnt med Champions league-motståndet.

4 februari 2016 22:54

– Riktigt starkt att komma tillbaka efter första halvlekens dominans från Zenit, sa IFK-managern Janne Andersson till Cmore efter slutsignalen.

IFK förlorade förvisso matchen med tillhörande gruppseger i Atlantic cup i Portugal, men kunde ändå vandra av planen med stolta ryggar efter 2–3 mot det ryska storlaget Zenit St Petersburg.

Zenit ska senare i februari spela åttondelsfinal i Champions league mot Benfica och till en början var det också förväntad klasskillnad när IFK mötte upp i kampen om finalplatsen i turneringen vid Algarvekusten.

IFK fick jaga boll redan från start och hade den sällan vid de egna fötterna, samtidigt som det ryska motståndet visade prov på både kreativitet och viss effektivitet. Den brasilianske storstjärnan Hulk, som värvades till Zenit 2012, var precis så bra som IFK kanske hade befarat och var också den som visade vägen mot segern redan i den första halvleken.

- Vi hade för mycket respekt för honom i första halvlek, men sedan insåg man att han också bara var en människa, sade Nikola Tkalcic efter matchen.

Christoffer Nyman menade att IFK inte var tillräckligt självsäkra före halvtidsvilan.

- I första halvlek syntes det att vi hade stor respekt för dem, men när vi fick målen började vi att ta för oss och då blev det mycket bättre.

Först slog brassen hörnan som lagkaptenen Nicholas Lombaerts nickade in i den 14:e minuten, i duell med IFK-backen Nikola Tkalcic, och sedan placerade han själv iskallt in 0–2 i den 23:e minuten, efter att fått en fin passning i högerinnerposition och sedan placerat bollen säkert inställ stolpen, utom räckhåll för IFK:s målvakt Andreas Vaikla, och dessutom mellan benen på IFK:s isländske mittback Jon Gudni Fjoluson. Den senare något passivt i sitt agerande, samtidigt som det var ett klassavslut av Zenits stjärnanfallare.

IFK skapade egentligen bara en chans i den första halvleken och det var när Emir Kujovic kom upp fint på Arnor Ingvor Traustasons hörna, men nicken gick en meter över.

Efter paus blev scenförändringen total när IFK fick luft under vingarna tack vare Christoffer Nymans tjusiga 1-2-mål. Och kort därefter blev IFK-lyckan än större när skyttekungen Emir Kujovic elegant skruvade in en frispark i närheten av krysset.

I det läget var ryssarna pressade och skärrade och IFK tryckte på för mer. Men - därefter klev stjärnan Hulk fram igen och såg med en elegant klack till att frispela inhopparen Danny, som snyggt lättade bollen över IFK-målvakten Andreas Vaikla. Det blev också segermålet.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!