IFK luftar hela truppen i årsdebuten

IFK gör årsdebut på Linköping Arena. "Bra att få en referens på det vi har jobbat med", säger managern Jens Gustafsson.

29 januari 2019 08:00

Det har blivit en försäsongstradition att division 1-laget Linköping City och IFK Norrköping möts så här års.

För IFK:s del blir det en rivstart på matchåret 2019. Efter tisdagens bortamatch (som också direktsänds på vår webb med matchstart 19.30) väntar Elfsborg hemma på torsdag och därefter Mattersburg (måndag) och Farense (onsdag) på Portugallägret.

Belastningen på spelarna är också planerad därefter.

– Vi kommer fördela speltiden ganska jämt i truppen och förhålla oss till de fyra närmaste matcherna. Vi jobbar utifrån att de ska få 90 minuter denna vecka och 90 minuter nästa vecka i kropparna. Och det är säkert så att några kommer spela mycket mer och några mycket mindre.

– Målsättningen är dels att vi kan spela fotboll i ett jättehögt tempo men att vi samtidigt inte mosar på med allt för mycket. Vi har tränat väldigt tufft den här tiden och vi vill inte gå över gränsen så vi får skador. Men jag tror att alla som är friska kommer åka med till Linköping, förklarar Jens Gustafsson efter måndagsträningen på Östgötaporten.

Jens Gustafsson har aviserat att IFK kommer spela betydligt mer 3–5–2 i år till skillnad från fjolårets 3–4–3.

– Ibland kommer vi göra det men vi jobbar med båda. Vi vill kunna pressa högt och gå fram med spelare. När vi hamnar lite lägre kommer vi spela med tre innermittfältare. Men det är fortfarande väldigt tidigt så vi har inte hittat exakt när de olika systemen ska vara på plats. Vi får se, säger han.

Hur känns det att ni börjar spela igen så att du får se dina idéer i praktiken också?

– Det tror jag är en bra fråga så vi ska få en referens på det vi har jobbat med. Att komma ut på hela planen och agera efter det som vi har tränat enormt hårt på under den här tiden, både i vårt försvars- och anfallsspel. Jag tycker att vi har haft en tid fram till den första träningsmatchen som har varit utomordentligt bra. Både hur vi ledare har jobbat och hur mottagliga spelarna har varit, så vi har haft tre kanonveckor.

Och smällarna som har varit är smällar man får ta?

– Det är smällar man får ta.

Forwarden Carl Björk har operats för en fraktur i foten och är tillbaka om drygt två månader. Lika illa ställt är det inte med mittfältarna Gudmundur Thórarinsson och Simon Thern.

– De jobbar fortfarande med rehab men börjar närma sig. I den bästa av världar skulle de ha varit med och tränat i dag men de behövde en dag till. Vi får se hur veckan artar sig. Det innebär att de inte är aktuella till den första matchen i alla fall. Vi får se till torsdag, säger Jens Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh