IFK kunde inte stoppa guldfirandet

Trots två tidiga mål lyckades inte IFK Norrköping hålla undan mot Djurgården, som efter 2–2 tog SM-guld.

Målnickare Rasmus Lauritsen.

Fotboll2019-11-02 14:57

Guldjagande Djurgården utsattes för rena chockstarten av IFK Norrköping. En hörna i den åttonde minuten nickades i mål av hemmalagets specielle nickspecialist, backen Rasmus Lauritsen.

Bara sex minuter senare fick Tommy Vaiho hämta ut bollen från sitt nät igen. Det efter att Sead Haksabanovic nickat in 2–0. Stort jubel hos de med vitblå halsdukar, mindre muntert förstås hos bortalagets supportrar.

Resten av första halvleken innebar mycket boll för Djurgården, men IFK:s försvarsspel var stabilt. Gästernas skott hamnade oftast över eller utanför målburen.

Jesper Karlström fixade en snabb reducering efter paus, även det målet kom efter en hörna. Skottet var lågt och Isak Pettersson så gott som chanslös. En fullträff som förstås gav bortalaget rejält med energi.

Jakten på en kvittering, och i så fall SM-guld, tog vid. Bland annat kom IFK:s guldhjälte från 2015, Emir Kujovic, in på topp i bortalaget. 2–2 kom också när Mohamed Buya Turay stötte in bollen efter ett lågt inlägg från höger. Bortaspelarnas motivation var större än de vitblå.

När sen Gudmundur Thórarinsson drog på sig sin andra varning med kvarten kvar var gästerna i rejält guldläge. En man mer samtidigt som det räckte med ett kryss. "Gudi" fick alltså lämna planen i förtid i det som lär ha varit islänningens sista match i IFK-dressen.

Trots en man mindre var det ändå IFK som jagade ett segermål. Pontus Almqvist och Kalle Holmberg kom in och jagade i anfallet, men gästerna kunde spela av tiden inför över 15 000 åskådare på Östgötaporten.

IFK slutade femma i allsvenskan 2019. Den här gången var det motståndaren som fick fira guldet på arenan.

Karta: Östgötaporten