IFK-kaptenen: "Känner ingen stress"

Kaptensrollen blir på många sätt mer avgörande i motgång. "Det är viktigt att ändå få in en tro i laget", säger IFK:s Alexander Fransson.

10 maj 2019 07:00

Det har skrivits några gånger nu och här kommer det en gång till. IFK förlorar inte ofta, men IFK vinner också för sällan.

Det är en summering av den allsvenska starten 2019 i en koncis mening.

Alexander Fransson håller med, men säger också:

– Känslan är fortfarande bra. Det är klart att vi hade hoppats på några fler vinster, men det känns som att vi ändå har en bra stämning i truppen. Vi har en tro på att vi ska vända det här.

Efter att Andreas Johansson flyttat till Halmstad, och ett lag som har det ännu tuffare just nu, är det Fransson som tagit över kaptensbindeln.

Där blir rollen förstås lite extra betydelsefull när det inte rullar på som planerat.

Det är ingen oro i truppen?

– Nej, det tycker jag inte. Det gäller att jobba hårt under träningarna och vässa de sakerna som vi måste bli bättre på. Då kommer det att lossna.

Vad är det för saker främst ni måste förbättra som du ser det?

– Det är lite brister i försvarsspelet som har varit. Och att skapa målchanser framför allt. Vi måste vara mer direkta och mer distinkta inne i boxen och få in fler bollar där.

För er del rent mentalt, ska ni fokusera mer på att ni bara har en förlust eller att ni bara har en vinst?

– Några kryss har känts lite som förluster också. Samtidigt känner vi ingen stress heller, vi tror att det kommer att lossna.

Hur blir din roll som kapten när det inte går riktigt som tänkt?

– Det är klart att det blir viktigt att ändå få in en tro i laget. Jag och de andra som är mer rutinerade får försöka få in att det här är något som vi kommer ta oss ur. Förhoppningsvis redan på måndag (mot IFK Göteborg).

Är du som kapten mer involverad i snacket med Jens (Gustafsson) och ledarstaben hur ni ska spela?

– Jens har det som ledarskap att han vill att vi spelare ska vara med och ställa frågor och påverka hur vi ska spela. Vi får vara med och bestämma, det är klart att vi har en dialog där också.

Ni har haft svårt att hålla ut i matcherna och tappat på slutet, vad beror det på?

– Visst har det varit så. Orsaken ... det vet jag inte heller. Om vi lett en match så blir det ofta en rädsla om ledningen och så har vi inte orkat hålla ut det här sista. Vi har blivit ganska baktunga. Vi måste försöka trycka upp laget hela tiden och försöka hålla i bollen istället.

Påverkar det att några spelare har haft skador under den här perioden?

– Självklart gör det det. Att de inte får den maximala träningen de behöver. De känner småskavanker under veckan och sedan ska de in i match, det blir att börja om på ny kula hela tiden.

Du läser inte tabellen och är jättenervös just nu i alla fall?

– Jag är lugn i det hela. Jag tror att vi kommer vända på det här. Förhoppningsvis kommer vi göra en bra match på måndag, vi har ett bra stöd här hemma så det kommer hjälpa oss mycket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson