IFK-duon hemma igen efter EM

EM gav inget avancemang men mycket erfarenhet. "Island är inte så ofta i den typen av turneringar", säger IFK:s Oliver Stéfansson.

15 maj 2019 09:00

Det unga isländska landslaget hade tagit sig till U17-EM. Med en stomme till två delar bestående av spelare från IFK som också fick spela i huvudturneringen.

Oliver Stéfansson var lagkapten för laget och Isak Bergmann Jóhannesson fick också stort förtroende.

Nu är båda tillbaka hemma på Östgötaporten igen. Island inledde turneringen starkt med att slå Ryssland med 3–2. I andra matchen åkte man på 1–2 mot Ungern efter ett sent segermål för motståndet.

2–4 mot Portugal i sista matchen gjorde att Island missade att gå vidare från gruppspelet.

– Det var ändå ganska bra, vi vann en match och hade ganska mycket otur i den andra matchen. Vi är Island och vi fortsätter alltid att kämpa och i sista matchen mot Portugal var de jättebra men vi var inte mycket sämre. Vi pressade dem jättemycket tills matchen var slut, säger Oliver Stéfansson.

För er är det en framgång också att ni tagit er till EM?

– Precis.

Vad betyder det för er som spelare att få spela en sådan här turnering?

– Det är alltid kul att spela med landslaget, vi spelar annorlunda där än här eftersom vi är ett mindre lag. Det här är en stor turnering så det är en stor erfarenhet.

Isländsk fotboll har rent allmänt upplevt en positiv utveckling de senaste åren. Inte minst på A-landslagssidan. Det fylls på även underifrån.

Varför har ni varit så framgångsrika i U17?

– Vi spelar som ett lag och håller ihop. Ingen gör något för sig själv. Vi slutar aldrig kämpa, det är så vi gör på Island. Det kommer bra spelare från akademierna och förhoppningsvis fortsätter det. A-laget har varit bra och vi i de yngre lagen försöker följa efter, svarar Oliver Stéfansson.

För U17-landslaget var det här sista matchen tillsammans, nu kommer dock de flesta troligen även bilda stommen i det U18 som man går upp till nu.

– Det kommer bli samma gäng, men det är ingen stor turnering där utan det kommer sedan i U19.

Oliver Stéfansson spelade samtliga tre EM-matcher för Island. Isak Bergmann Jóhannesson startade två och hoppade in i en. Han svarade också för ett av målen i sista matchen mot Portugal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson