LÄS MER: Då kommer Hunt lämna IFK

LÄS MER: "Det krävdes en del obekväma beslut"

I februari är det tio år sen Peter Hunt tillträdde som ordförande i IFK Norrköping. Han kastades rakt in i hetluften i och med en besvärlig ekonomisk situation och Hunt bidrog även själv med kapital för att rädda klubben från konkurs. Bland annat genom att köpa 42 procent av arenabolagets aktier i samband med att klubben köpte arenan Östgötaporten – eller Nya Parken som den hette då – av kommunen 2010.

Artikelbild

| Peter Hunt.

I runda tal en affär på drygt 25 miljoner kronor från Hunt in i IFK:s kassa. Nu köper föreningen tillbaka samtliga de aktierna från Hunt, vilket fotbollsmagasinet Offside kunde berätta under måndagen.

– Det är korrekt, avtalet är undertecknat och klart, likviden betalas framöver utan att jag vill gå in på detaljer, säger Hunt till Sporten.

I och med IFK-styrelsens beslut kommer klubben äga arenan fullt ut. Det innebär att IFK Norrköping, enligt Offside, sitter på arenatillgångar som överstiger 300 miljoner kronor.

– Det skrevs en överenskommelse om att IFK, när man har ekonomiska muskler och bärkraft, kan köpa ut de aktier mitt bolag köpte 2010. I det läget har vi hamnat nu, säger Hunt per telefon från sitt hus på Algarvekusten i södra Portugal.

Aktierna köps tillbaka för samma belopp, 25 miljoner, plus en mindre ränta.

– För mig är det ingen god affär, det är mycket pengar jag har lagt ut under närmare tio års tid. För IFK är det en synnerligen god affär, men jag har aldrig velat att IFK ska förlora, eller göra någon dålig affär, i det här. IFK som förening går nu ekonomiskt mycket starkt ur den här överenskommelsen, och det är härligt och underbart att IFK kan äga hela bolaget till 100 procent. Det kommer visa sig vara helt rätt framöver, säger Hunt.

Varför sker aktieaffären just nu?

– Vi har väntat på rätt läge och även på klartecken från kommunen som är långivare för det stora lånet i samband med övertagandet av arenan. Det har tagits affärsmässiga hänsyn kring det här. Jag kan inte gå händelserna i förväg men det är högst sannolikt att IFK kommer få hävstång av det här, säger Hunt.

Innebär det här något för planerna på att bygga ihop läktardelen på södra kortsidan?

– Den där frågan tar sin tid. Kommunen verkar inte tycka att det ska bli en sporthall där, men vi har en detaljplan som gäller med kontor och skola, och i så fall får vi sätta den i hamn. Vår absoluta tanke är att bygga ihop hörnet så snart som möjligt, säger Peter Hunt.

Han har tidigare meddelat att han ställer upp som ordförandekandidat en period till, om medlemmarna så önskar på IFK:s årsmöte 27 februari.