IFK ber om ursäkt till de egna fansen

IFK Norrköping ber om ursäkt för den bristande säkerheten i lördags. "Långt ifrån den positiva upplevelsen som vi hade hoppats på", säger klubbdirektören Jens Magnusson.

Efter lördagens firande på Östgötaporten är all träning inställd tills vidare eftersom konstgräsmattan har skadats.

Efter lördagens firande på Östgötaporten är all träning inställd tills vidare eftersom konstgräsmattan har skadats.

Foto: Jesper Zerman

Fotboll2019-11-04 10:29

Det blev stökigt runt lördagens guldmatch på Östgötaporten när Djurgården blev svenska mästare. 

Efter matchen omhändertogs 29 personer utanför arenan i förebyggande syfte för "störande av allmän ordning".  En polis, en ordningsvakt och två åskådare skadades också lindrigt under matchen.

I samband med firandet på planen förstördes också konstgräsmattan så pass att all träning där har ställts in tills vidare.

Det kom uppskattningsvis 5 000 Djurgården-supportrar till matchen. Flertalet av dem hade också köpt biljetter på annan plats än de anvisade bortaplatserna. 

Efter matchen har IFK fått mycket kritik, bland annat på sociala medier, för säkerhetsarbetet inne på arenan. Flera IFK-supportrar har vittnat om en hotfull stämning från DIF-supportrar. Enligt uppgift fanns det exempelvis inte en enda ordningsvakt på den östra läktaren där massor av bortasupportrar höll till. Det har också klagats på bristande visitering och uttryckts ett stort frågetecken för vad som hade kunnat hänt om IFK hade fått in ett sent segermål och blåst Djurgården på SM-guldet.

IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson har tagit del av efterdyningarna från lördagen. Och i ett öppet brev, som publicerades på IFK:s hemsida under måndagsmorgonen, ber han om ursäkt till de egna supportrarna.

"Mycket publik från Stockholm hamnade på fel sektioner. Vi har, tillsammans med bland annat förbund, myndigheter och motståndarlag, förberett oss i flera veckor för att göra detta på ett så bra sätt som möjligt. Trots detta kan jag konstatera att matchen i lördags blev långt ifrån den positiva upplevelsen som vi hoppats på för flera av våra besökare", skriver Jens Magnusson.

Han berättar om hur viktigt supportrarnas stöd är, och har varit, och hur gärna man hade velat ge dem en seger i årets sista match. I stället blev det ett guldfirande från en konkurrent på den egna arenan och mängder av hemmasupportrar som lämnade Östgötaporten med en klump i magen.

"Detta är såklart aldrig acceptabelt och till alla er vill jag förbehållslöst be om ursäkt. För trots att många saker gick bra under ett extraordinärt evenemang så finns det saker som hade kunnat göras annorlunda och bättre och det tar vi med oss i vårt fortsatta arbete. Vidare har vi ett stort arbete framför oss i att återställa vår arena efter guldfirandet. Det gjorde ont i hjärtat att se förödelsen när alla lämnat Östgötaporten", skriver Jens Magnusson.

Vi har även sökt Jens Magnusson för vidare kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!