IFK-backen har jobbat med fysiken

Han har jobbat upp fysiken. Det är en starkare Filip Dagerstål som går in i 2019. "Jag känner mig mer vältränad", säger IFK-backen.

20 februari 2019 16:47

Det är i försvarslinjerna som IFK kanske bygger om mest inför den kommande säsongen. Om truppen har mycket kraft på de offensiva positionerna, där de flesta också är kvar sedan förra året, är det lite mer orutinerat i backlinjen.

Filip Dagerstål är faktiskt den som gjort flest allsvenska matcher som just back.

– Jaså? Det stämmer nog, säger han. Jag har inte tänkt på det så, men det är fint. Jag känner att jag har varit med ett tag nu. Jag går in i min sjätte allsvenska säsong, även om jag inte har varit ordinarie hela tiden, säger han efter onsdagens pass.

Han konkurrerar med Lars Krogh Gerson, Kasper Larsen, Henrik Castegren och nye Rasmus Lauritsen om de tre mittbacksplatserna 2019. Det är också i den lagdelen som man tappat tydligast i och med Andreas Johanssons flytt.

– Att "Ante" försvann har vi pratat mycket om. Det har pratats mycket om det utanför truppen också, i media och så. Men jag tycker att vi måste fokusera på de som är här nu. Han hade en jättebra tid här, det blir svårt om vi ska jämföra oss med honom hela tiden. Nu är det nytt och vi jobbar mycket med detaljer som "Ante" var bra på men som vi andra måste ta över, säger Dagerstål.

Vilka detaljer handlar det om främst?

– Överflyttningar framför allt. Även om vi blir fem och är många på linje i försvarsspelet gäller det att inte bli lat, utan vi måste göra överflyttningarna och täcka upp för varandra. När man är tre mittbackar blir det ofta att en måste stöta upp lite och då måste de andra täcka in bakom. Och så är det försvarsspelet i straffområdet, där ska vi vara starka när vi är en mer.

Tar det lång tid att hitta samspelet när man ska få ihop ett försvarsspel?

– Nej, det tycker jag inte. Det är viktigt att vi har regler. Sedan är fotboll så komplex och det händer att det blir undantag men vi sätter regler som vi försöker följa. Då tycker jag det går ganska snabbt. Så länge vi är överens och pratar samma fotbollsspråk.

Filip Dagerstål tycker klubben står väl rustad, även om det försvunnit lite rutin på mittbackspositionerna. Utöver Andreas Johansson lämnade Jón Gudni Fjóluson i somras för ryska Krasnodar.

Om man ser på de tre mittbackspositionerna, vilken vill du helst vara på och vad skiljer dem åt?

– Det spelar inte jättestor roll för egen del, men jag föredrar nog någon av de yttre. Det som skiljer är att den centrala inte tar fram lika mycket boll i offensiven. Som yttre mittback får du ta fram bollen och gå i djupled lite mer. Det är lite mer passande för mig. Defensivt kan du stöta mer i de yttre positionerna. Den centrala jobbar mer med att täcka upp bakom de andra två och har mer rollen att hålla ihop det. Vi vill vara offensivt balanserade så det är viktigt.

Vad vill du främst få ut av 2019?

– Jag tycker att jag utvecklats enormt de senaste åren. Byggt på mig fysik och rutin. Det här året vill jag bygga vidare på det. Få så många minuter som möjligt. Jag ser mig som en startspelare och ska försöka bidra med mycket energi. Dra mitt strå till stacken. Det blir en rolig säsong.

Har du tränat specifikt med fysiken?

– Ja, absolut. Jag, Kasper (Larsen), Isak (Pettersson) och Vall (Johannes) var i Halmstad i december och tränade en del med en jättebra kille som körde hårt med oss. Jag hade lite problem med mina ljumskar innan men nu känner jag mig starkare än förra året. Ifjol blev min försäsong ganska ryckig också med några skador, nu har jag fått vara med från början.

Byggt på dig muskler också?

– Lite i alla fall, men det är främst att jag känner mig mer vältränad. Mer kvick.

Tidigare säsonger har Filip Dagerstål knappt varit ledig när spelet med U21-landslaget varvats med IFK i allsvenskan, och några säsonger även Europaspel ovanpå det.

Nu är tiden i U21-landslaget över.

– Det blir lite lugnare kanske, det har varit hektiskt och fullt upp innan. Man vill alltid spela så många matcher som möjligt, så jag gnäller absolut inte. Landslaget är det största som finns. Men nu får jag fokusera kropp och knopp på det här, säger Dagerstål om säsongen som är igång med moderklubben.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson