"Har större utmaningar än tabellen"

Han står mitt i en av sina tuffaste tider som IFK-manager. "Är man anställd i en förening som spelar i allsvenskan känner man stress", säger Jens Gustafsson.

14 maj 2019 15:35

Åtta poäng på åtta omgångar, det är inte så många som är nöjda med den utdelningen i och runt IFK Norrköping den här våren.

Jens Gustafsson är medveten om det.

1–2 mot IFK Göteborg var en tuff smäll för laget som nämndes som guldutmanare men sett ut som något annat hittills.

Hur mycket funderar du och grubblar efter gårdagen?

– Det finns tillfällen där det är mycket mer. Ganska snabbt landade vi i vårt prestationstänk hur vi uppträder på planen, sedan kommer det matcher där prestationen inte hjälper och man får inget med sig ändå.

Gustafsson medger dock att det fortfarande finns saker som måste lyftas även spelmässigt för att det ska ge poäng.

– Ibland blir vi hårt prövade och det tycker jag att vi är nu. Då måste vi också ta hand om den motgången och se till att verkligen stå upp. Det är nu vi visar vår innersta karaktär, det handlar om att se till att vi verkligen tar oss igenom, förbi och vänder på detta. Det är gemensamt för alla som haft framgång att man har tagit sig igenom den här typen av tuffa tider.

När går det från att handla om prestation till att handla om poäng, det behövs ändå poäng i grunden?

– Jag kan stå och säga att vi ska vinna, det är lätt att säga. Men det är vägen dit som det handlar om. Vi har inte resonerat annorlunda om vi har vunnit, det finns ingen anledning att ändra på det utan att titta på det vi kan påverka.

Går det att hålla sig borta från tabellsnacket i längden?

– I längden går det inte.

Men nu då?

– Vi har större utmaningar än tabellen just nu, det är så vi får resonera och jobba. Sedan har vi våra förväntningar på vad vi ska åstadkomma och vad vi vill uppnå.

Jens Gustafsson upplever inte att det smugit sig in någon press eller stress i gruppen när man hanterar den tuffa starten på allsvenskan.

– Alla tar det olika. Det är ganska individuellt när det uppkommer. Men jag är övertygad om att vi har utvecklat både en grupp och individuella spelare som är beredda att ta fullt ansvar för sin prestation.

Idag var Daniel Ekvall (idrottspsykologen) på träningen, var det ett led i hur ni alltid jobbar eller specifikt kopplat till resultaten nu?

– Han är här ganska ofta. Sedan kan man säga att olika resultat och prestationer har olika utgångspunkter i hur man ska ta sig an framtiden. Det som är bra med fotbollen är att det kommer nya matcher och nu kommer det en snabbt (Örebro borta under torsdagen).

Vad är det främst ni behöver förbättra för att det ska bli segrar också?

– Jag tycker att vi kan belasta motståndarnas straffområde med mer boll. Vi väntar lite för länge på att sätta in bollen. Vi behöver komma till avslut oftare efter kontring, där har vi haft många bra lägen. Efter matchen igår blir det tydligt också att vi behöver ta hand om vårt egna straffområde lite bättre än vi gjort.

Ni gjorde lite korrigeringar i sättet att spela inför Göteborgsmatchen, fick ni den effekt ni ville ha?

– Absolut. Som jag sa igår så tycker jag att spelarna ställer upp på allra bästa sätt. De gör en kanonmatch på alla sätt, sedan finns det små detaljer och de detaljerna är mitt ansvar för att vi ska vinna matchen. Men jag är stolt över hur spelarna jobbar för att det ska väga över till vår fördel.

Sedan Jens Gustafsson tillträdde som manager för IFK sommaren 2016 är det en av de tuffaste perioderna just nu – i alla fall om man ser till sportsliga resultat.

Själv säger han:

– Är man anställd i en förening som spelar i allsvenskan känner man stress. Man är pressad i olika lägen. Sedan är det något jag har strävat efter, jag hade kunnat välja ett arbete utan press men det hade inte varit så stimulerande. Det kommer alltid komma perioder när man är pressad och ifrågasatt, det är något man får förhålla sig till.

Inför torsdagens bortamatch på Behrn Arena i Örebro är Egzon Binaku tillbaka i träning igen.

– Han närmar sig men eftersom han haft en muskelproblematik tror jag inte han är redo för 90 minuter. Han är redo för en del minuter men vi får ta det lite försiktigt med honom.

Ian Smith har inte tränat alls i veckan heller och är knappast aktuell redan på torsdag. Dessutom stod Kalle Holmberg över tisdagens träning efter en smäll mot Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson