"Har sett vissa komma som zombies"

Han börjar bli varm i pappakläderna nu. För tre månader såg Simon Therns dotter, Lily, dagens ljus för första gången. Hon har gett IFK-kuggen en annan syn på fotbollen.

30 april 2019 08:30

Han går inte helt obehindrat dagen efter Malmö-matchen, Simon Thern. Mittfältaren går fortfarande på sprutor för att kunna spela matcherna, och kan inte träna på ett ordentligt sätt där emellan.

Men han klagar inte, utan är på ett gott humör.

En förklaring till det: Dottern Lily, tre månader gammal.

– Nu har jag kommit in i det. Men innan vet man ingenting. Det går inte att föreställa sig hur det ska bli förrän barnet kommer. Det är en fas i livet där man får lära sig, säger Simon Thern.

Thern såg fram emot att bli pappa, men oroade sig lite grann över en sak.

Det gör han inte längre.

– Min sömn påverkas inte. Hon är jättesnäll på nätterna och skriker inte. Vi får sova bra – än så länge. Så fotbollsmässigt påverkas jag inte på något sätt – genom åren har jag sett vissa komma som zombies till träningarna då ungarna har kolik och såna grejer. De sover inte en blund, säger Simon Thern.

– Det är jag tacksam för. Annars hade jag väl fått sova på hotell dagen innan match (skratt).

Det första många fotbollsspelare inser när de blir föräldrar är att fotbollen inte är allt.

Simon Thern är inget undantag.

– Till exempel som efter matchen mot Djurgården när de kvitterar på övertid. Just för stunden är jag förbannad och irriterad på allt. Sen kommer jag hem och allt är borta, säger Thern och lägger till:

– Många säger att det har positiv effekt på karriären att få barn. Nu ska jag inte påstå att jag har haft någon prestationsångest, men nu är inte matcherna det viktigaste som finns i livet, som de kanske var när jag var 20 år. Om jag var dålig i en match så var jag ledsen i en vecka. Det där har jag släppt nu.

– En match är inte på liv och död på samma sätt för mig längre. Jag kan spela mer avslappnat. Sen ger jag fortfarande precis allt. Fotbollen har bara en annan innebörd.

På planen har han tillhört de bättre IFK-spelarna hittills – trots ledskadan.

– I ett långsiktigt perspektiv är det här inte hållbart. Men så länge man kan få vara med och få sin fysiska träning, att vara med och springa och vara med lite grann, då kan jag göra mig själv rättvisa när jag tar bedövande sprutor, säger Simon Thern.

Att vila ordentligt i en tid är inte aktuellt.

– Det stora problemet är om jag skulle ha vilat från början, så vet jag inte hur lång tid det tar. Om jag helt ska vila nu, så är jag inte med resten av våren troligtvis. Jag är inte uttagningsbar förrän skadan är helt bra och det kan ta lite tid. Jag får försöka köra på så gott det går. Nu klarade jag av det bra med tre dagars vila mellan matcherna i förra veckan. Vi har bara det upplägget en vecka till, jag tror att jag kommer klara av det, säger Thern.

IFK Norrköping ligger tia i allsvenskan.

Det låter inte jättebra.

Men faktum är att det bara är fyra poäng upp till förstaplatsen i den tajta tabellen.

– Lag går säkerligen in med en lite annan attityd när de möter Norrköping i dag än för ett år sedan. Jag tycker att vi har tagit steg. Vi förlorar sällan – senast jag förlorade en tävlingsmatch med Norrköping var Malmö borta (28 juli) förra året, säger Simon Thern.

Det florerar utlandsrykten kring många IFK-spelare, bland annat Simon Thern.

Med ett barn i familjen blir det mer att tänka på om man ska få till en eventuell Europaflytt.

– Två hundar har vi också. De kan inte åka överallt i världen. Självklart ser jag det på ett annat sätt nu än när jag var yngre. Allt beror på vad som kan tänkas dyka upp. Men har jag två olika ställen att välja på, så tar jag det som är bäst för familjen, säger Thern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis